Distilleerderij: Sterkstokers
Regio: België
Fles: Belgium Bierbrand, Limousin Cask, 500ml, 800 bts
Kleur: roséwijn
ABV: 43%

Rood Fruit

Sterkstokers is een distilleerderij in Sint-Lenaerts met een erg lange geschiedenis. Maar sinds een paar jaar hebben ze zich gespecialiseerd in het stoken voor private labels. Heb jij een relatiegeschenk nodig, een eigen botteling voor een festival of een horecazaak, dan is Sterkstokers mogelijks de oplossing. Ze stoken natuurlijk ook eigen producten en dit is er zo ééntje. Een Belgium Bierbrand. Watte? Yup, een distillaat van bier. Lijkt wat op whisky, maar met een heuse biersmaak dus. Voor deze bierbrand maakte ze gebruik van een niet nader genoemd maar erg bekend Kempisch abdijbier. De spirit rijpte daarna 4 maanden op Limousin eikenhouten vaten, wat de roze kleur verklaard. Slechts 800 flesjes van 500ml werden afgevuld.

De neus is een combinatie van snoeperig zoet en umami. Enerzijds krijg ik rode vetersnoep, anderzijds rosbief. Doet toch even aan gin denken en da’s helemaal niet zo gek. En het abdijbier? Ik meen er iets van te ontwaren, maar dat kan evengoed mijn inbeelding zijn. Geef hem zeker een minuut of vijf in het glas om op zijn plooi te komen. Dan wordt hij wat zachter en toegankelijker. Ik vind dit – op de neus alvast – wel geslaagd.

Op de tong is het in alle eerlijkheid wat slapjes. Weinig body. En relatief new make-y. Ook dat hoeft natuurlijk niet te verbazen, de spirit heeft immers maar 4 maanden in het vat gezeten. En ik krijg meer rood fruit dan bier, moet ik bekennen. Maar… ik moet ook bekennen dat ik het op smaak best oké vind. Na de tweede slok vind ik het zelf lekker! Haha, dat zag ik niet aankomen.

De afdronk is middellang en doet me opnieuw eerder aan een gin dan een bierbrand denken.

Leuk en uniek drankje. Ik zou puur geen hele fles willen leegdrinken, maar dit vormt volgens mij een prima basis voor menig zomerse cocktail. Er zijn nog een handjevol flesjes beschikbaar via hun webshop voor 52 EUR.

Geproefd door Mark Dermul op 06-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).