Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Grand Cru Edition, OB 2021, Reichsrat von Buhl Riesling Finish, 3.000 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Alcoholische Prikkel

Grand Cru Edition? Is dat een nieuwe reeks van Teeling? Dit is alleszins de eerste release in de Small Batch Series die het label ‘grand cru’ meekrijgt en dat heeft wellicht alles te maken met het feit dat deze blended whiskey een finish kreeg op Riesling wijnvaten van Reichsrat von Buhl. Da’s een wijndomein in Duitsland dat haar naam ontleent aan oprichter Franz Peter Buhl en te vinden is Pfalz, zo halverwege tussen Frankfurt am Mein en Stuttgart. Het staat bekend voor schitterende witte wijnen van de Riesling druif en dat al sinds 1849.

De neus doet me eerlijk gezegd een beetje twijfelen. Enerzijds krijg ik mooie, zoete toetsen van geel fruit, amandelen, limoen, menthol en witte chocolade, maar anderzijds krijg ik ook iets van zilverpoets en aspartaam. Er zit iets in waar ik niet meteen de vinger op kan leggen, maar ik voel dat het me lichtjes stoort. Misschien dat ik dat op smaak kan identificeren.

Hij danst op de tong. Licht en speels met veel citrusfruit en zelfs wat citric acid candy – oftewel ‘zuurtjes’ – en honing. Kaneel en vanille steken de kop op, wat hem erg zoet maakt. Maar tegelijkertijd krijg ik een alcoholische prikkel en een bittertje als van tamme kastanjes. Maar dat onbestemde wat ik op de neus ontdekte, krijg ik op de tong niet terug. Des te beter.

In de eerder korte finish drukt de eik toch zijn stempel. Licht rottende appelsienen en flink wat houtkruiden die hem zacht bitter en erg droog maken.

Niet slecht, maar niet helemaal spek voor mijn bek. Je betaalt zo’n 50 EUR voor dit flesje. Merci, Benny.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).