Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Macbeth Act Two – ‘Come, you spirits, that tend on mortal thoughts’

Tasting Notes Posted on 14/04/2025 20:44

Maandag 9 oktober 2023… is het echt al anderhalf jaar geleden? Toen was ik één van de gelukkigen die mocht aansluiten bij de Macbeth Act One tasting in het onvolprezen De Cluysenaer in een organisatie van The Nectar. Je kan dat verslagje hier op je gemak nalezen.

Niemand minder dan eigenaar van Elixir Distillers Sukhinder Singh, Master Blender Oliver Chilton en bedenker van de whiskyreeks Alexis Livingstone Burgess waren toen aanwezig om 8 geweldige whisky’s te presenteren in een reeks gebaseerd op de personages uit William Shakespeares meesterwerk Macbeth.

Voor Act Two gaat het er iets rustiger aan toe. Deze keer proeven we 6 (van de 8) whisky’s van thuis uit, via een prima geregelde Teams-tasting met Oliver Chilton en Lexi Livingstone. De labels zijn wederom fantastisch vorm gegeven door Sir Quentin Blake (bekend van o.a. zijn illustraties in de Roald Dahl boeken) en de personages werden beschreven door die andere levende legende in de whiskywereld: Dave Broom.

Na een korte inleiding tot de reeks, konden we de aan de slag.

Hieronder mijn, weliswaar erg beknopte, tasting notes van deze bijzondere reeks malts (en voor de liefhebbers – ikke! – een mooie quote uit Macbeth):

Clynelish 14 Year Old 2010 ‘Servant’ – 55.1% – RRP 150 EUR

Double, double toil and trouble:
Fire burn, and cauldron bubble
 – Witches (Act 4 Scene 1)

Neus: bijenwas, appels, citrus en flink wat kruidigheid.
Smaak: mondvullend en olieachtig, bijenwas opnieuw, schoolvoorbeeld van een (erg goeie!) Clynelish.
Finish: verrassend lang en intens.

Deze whisky is een vatting van maar liefst 8 verschillende vaten Clynelish. Oliver laat zelfs verstaan dat eigenaar Sukhinder eigenlink wat upset was, omdat hij zoveel vaten gebruikte voor deze release. Grappig. Maar erg lekker spul, dat staat buiten kijf.

Benrinnes 12 Year Old 2012 ‘Soldier’ – 53.5% – RRP 90 EUR

It will have blood, they say:
blood will have blood – Macbeth (Act 3 Scene 4)

Neus: vanille en een karrenvracht aan honing, wit fruit en een tikkeltje herbaal.
Smaak: goeie body! Verrassend weinig fruit, maar vooral flink wat grassige toetsen en een beetje… euh… ‘vlezig’. Boeiend.
Finish: de afdronk is erg, erg lang.

Deze is gerijpt in refill sherry casks.

Highland Park 18 Year Old 2005 ‘Young Siward’ – 50.8% – RRP 250 EUR

What’s done cannot be undone – Lady Macbeth (Act 5 Scene 1)

Neus: eerder atypisch, want erg zacht en bijna snoeperig, maar toch met een toefje Orkney peat.
Smaak: hola, da’s lekker! Herbaal, een tikkeltje maritiem, maar bovenal zoet.
Finish: lang, bevredigend.

Deze is afkomstig van refill hogsheads. Hij werd een tikkeltje verdund op verzoek/aanbeveling van Oliver.

Ben Nevis 28 Year Old  1993 ‘Ross’ – 50.4% – RRP 550 EUR

And let the angel whom thou still hast served
Tell thee: Macduff was from his mother’s womb
Untimely ripped
– Macduff (Act 5 Scene 7)

Neus: een fruitbommetje! Tropisch en Europees fruit, maar ook waxy en snoeperig.
Smaak: ditto met een zacht kruidig randje, maar zo elegant.
Finish: lang, zoet, kruidig, the works.

Ondanks het feit dat deze in 1993 werd gedistilleerd, is het toch een 28-jarige, want deze werd aan het begin van het project reeds gebotteld, zo overtuigd waren ze van deze whisky… maar het duurde dus tot Act Two alvorens hij verscheen. Hij komt uit refill barrels.

Isle of Jura 17 Year Old 2007 ‘Second Murderer’ – 48.5% – RRP 145 EUR

Will all great Neptune’s ocean wash this blood
Clean from my hand?
 – Macbeth (Act 2 Scene 2)

Neus: een vuile jongen, vettig en brak met rook en spek op de BBQ, maar daarnaast ook iets erg zoets.
Smaak: zoet en donker, als u begrijpt wat ik bedoel, met een vuil kartonnen randje. Maar het werkt!
Finish: de afdronk is lang en vuil met zelfs iets assigs op het sterfbed.

Hola, een geturfde Jura (Superstion-style) in een olosoro hogshead, dat werkt prima!

Islay 26 Year Old 1998 ‘Second Witch’ – 49.5% – RRP 750 EUR

By the pricking of my thumbs,
Something wicked this way comes
– Second Witch (Act 4 Scene 1)

Neus: lekker zoet op sherry aangevuld met vermolmd hout en iets medicinaal op de achtergrond.
Smaak: olieachtig en intens ondanks het eerder bescheiden ABV, zoet, rokerig en absoluut geweldig.
Finish: lang, rokerig, zoet, heerlijk.

Dit is een Laphroaig! En hoewel ze de naamvmogen gebruiken, kiest Elixir er toch voor om alle heksen te bottelen onder de verzamelnaam Islay.

Wel, wel, wel… ik wist natuurlijk wel dat dit een toptasting ging zijn, maar dit overtrof toch mijn verwachtingen.

Naast deze zes releases, zitten ook nog een Glentauchers 27 Year Old (Lennox, pakweg 380 EUR) en een  Bunnahabhain 45 Year Old (Lord Macduff, enkel verkrijgbaar bij aankoop van de volledige set) in de reeks.

Ik kijk alvast uit naar Act Three!

Geproefd door Mark Dermul op 14-04-2025



Bier: Padstow Brewing Crew Brew

Tasting Notes Posted on 14/04/2025 16:30

Brouwerij: Padstow Brewing
Regio: U.K.
Fles: Padstow Brewing Crew Brew, Hazy Pale Ale AF, 440ml
Kleur: strogeel
ABV: 0.5%

Air Ambulance

Padstow Brewing Company ligt in het dorp met dezelfde naam. We zitten in de zuidwestelijke uithoek van Engeland, zo’n 70km ten westen van Plymouth. Het is een familiebedrijf opgericht in 2013 door de echtgenoten Caron en Des Archer. In het glas zit de enige alcoholvrije bier dat ze brouwen: de Crew Brew, een hazy Pale Ale, met gerst, haver en tarwe. Hij schenkt een troebel strogeel met een mooie, witte kraag die lang blijft staan.

Goeie neus op citroen en pompelmoes, tamme kastanjes en mout. Niet al te intens, noch met franjes, maar wel zomers fris en uitnodigend.

Op smaak is het eerder een bitterzure bedoening, die me zowel te bitter als te zuur overkomt. Dorstlessend, zeker, maar ik mis de fruitigheid van de neus. Een bittertje verschijnt midpalate.

De finish is aan de droge kant.

Gewoon fris zonder meer. Hier zou ik er geen twee vlak na elkaar van hoeven. Leuk weetje: voor elk blik dat verkocht wordt, gaat er een kleine donatie naar de Cornwall Air Ambulance.

Geproefd door Mark Dermul op 27-02-2025



Bier: Wiper and True Kaleidoscope

Tasting Notes Posted on 14/04/2025 12:00

Brouwerij: Wiper and True
Regio: U.K.
Fles: Wiper and True Kaleidoscope, Pale Ale AF, 440ml
Kleur: strogeel
ABV: 0.5%

One Trick Pony

Wiper and True is een brouwerij in Bristol in het zuidwesten van Engeland. Het bedrijf werd opgericht door Michael Wiper en Al True die eigenlijk cider wilde maken en zelfs een boomgaard hadden aangeplant. In afwachting tot de appelbomen vruchten zouden afwerpen, begonnen ze al te experimenteren met het brouwen van bier. Hun bier werd zo enthousiast onthaald, dat ze besloten brouwers te worden. In het glas zit één van hun zes alcoholvrije bieren, namelijk de Kaleidoscope, een Pale Ale. Hij schenkt strogeel met een grote, intense, witte kraag die gewoon overeind blijft tijdens de proefsessie.

Toetsen van citrus en mout, maar ook hier – net als bij de Big Drop Pale Ale eerder – heb ik een tikkeltje putgeurtje dat de boel een beetje om zeep helpt op de neus.

Op smaak gelukkig geen offnotes, maar zomerse frisheid met flink wat citrus (nu eerder limoen en roze pompelmoes) en een zacht kruidig randje en een heel subtiel bittertje. Wel relatief eenvoudig. Een beetje een one trick pony, zonder dat daar iets mis mee is. Het opzet is immers een erg doordrinkbare, alcolholvrije pint en in dat opzet zijn ze zeker geslaagd.

Van een finish kan je hier echt niet spreken, hoor.

Het bier behaalde goud op de World Alcohol Free Awards in 2024. Ik zou zeggen ‘goed in zijn genre’, maar dat is blijkbaar not done. Het is ofwel lekker, of het is het niet. Right, Benny?

Geproefd door Mark Dermul op 26-02-2025



Bier: Doing Zero Zen Citrus Pale Ale

Tasting Notes Posted on 14/04/2025 06:30

Brouwerij: Doing Zero
Regio: Denemarken
Fles: Doing Zero Zen Citrus, Pale Ale, 330ml
Kleur: goud
ABV: 0.5%

Sneeuwwitje

Doing Zero wordt gebrouwen in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Volgens de oprichters was het in 2022 moeilijk om aan een smaakvol alcoholvrij bier te geraken in het land en dat zette hen aan tot het oprichten van hun brouwerij die uitsluitend alcoholvrij bier brouwt. Hun Zen Citrus Pale Ale is gebrouwen met yuzu sap en citroensiroop. Hij schenkt goudkleuring met een prachtige kraag die heel de proeverij overeind blijft en het glas er aantrekkelijk doet uitzien.

Frisse, zoete en zacht zure neus op allerhande citrus (uiteraard). Daarnaast een erg moutig hart. Heel erg zomers, allemaal.

Krakend fris en monter, maar wel erg zoetzuur, waarbij de citrustoetsen compleet domineren en je bijna het gevoel krijgt een citroenlimonade te drinken, ware het niet voor een heel subtiel kruidig randje en een zacht bittertje zo halverwege.

Wat lul je nou toch constant over een finish, man? ’t Is een radlerbiertje (lees: van een finish is er amper sprake, maar dat stoort allerminst).

Deze leunt een tikkeltje te dicht aan bij een Sneeuwwitje. Weetje: in Denemarken is ‘doing zero’ een levensstijl, een mindset waar niet op neergekeken, maar eerder naar opgekeken wordt. Steeds meer Denen laten alcohol voor wat het is en nemen trots deel aan ‘doing zero’ (het feit dat alcohol zo goed als onbetaalbaar is in Scandinavië zal die mindset zeker helpen).

Geproefd door Mark Dermul op 25-02-2025