Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mark’s Whisky Ramblings 75: Port Charlotte PC5

Mark's Whisky Ramblings Posted on 08/01/2014 18:03

Port Charlotte is geen distilleerderij – althans niet
meer en nog niet (heb je hem?), maar de whisky bestaat wel degelijk en wordt
geproduceerd op de Bruichladdich Distillery op Islay. De eerste Port Charlotte
release was de PC5, een 5-jarige flink geturfde single malt.

//www.youtube.com/embed/AzOyeLdesjw

Een zachte reus van Islay.



Port Charlotte PC5

Tasting Notes Posted on 08/01/2014 07:46

Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Port Charlotte PC5 Evolution, bourbon cask, 6.038 bts
Kleur: goud
ABV: 63,5%

Zachte
Reus

Ik heb al wat Port
Charlotte kunnen proeven, maar deze week kan ik de reeks vervolledigen.
Beginnen doen we met de vijfjarige, vandaar PC5, op 63,5% ABV. Als je weet dat
dit normaliter de standaard is waarop spirit te slapen wordt gelegd, dan moet
deze wel aan een hoger alcoholgehalte op vat gegaan zijn, toch? Deze kwam in
2006 op de markt.

De neus is meteen
groots. Zowel flink rokerig als heerlijk zoet. Veel wit fruit, bloemsuiker,
vanille. Hoewel hij zeker elementen van de zee en koeienstallen vertoont, ligt
de nadruk toch duidelijk op rook en zoetheid. Ondanks de jonge leeftijd, is hij
niet te scherp. Integendeel, hij is lekker romig en rond.

De aanzet is heel
krachtig, kruidig en rokerig. Wit fruit, overgoten met karamel, honing.
Midpalate wordt hij eerder zacht. Ik voel niet de nood om hier water aan toe te
voegen. Hij is best drinkbaar.

De finish is, zoals
ik al verwachtte, heel lang en zoet. Op het sterfbed wat assen, wat een
voordeel is.

Dit is de Zachte Reus
van Islay. Knap staaltje vakmanschap van Jim McEwan.

88/100

Geproefd
door Mark Dermul op 01-11-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).