Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bruichladdich 6 Year Old 2006/2012 Bere Barley, Kynagarra Farm, Achaba
& Achfad Fields, 7.650 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 50%
Brood
Bere is een oergerst
van zes rijen, die opnieuw verbouwd wordt op boerderijen op Orkney, maar ook op
de Shetlands, Caithness en bij een aantal kleine boeren op de Western Isles
zoals Barra, Benbecula, North Uist en South Uist en sinds kort ook weer op
Islay. Het is wellicht de oudste gerstensoort die verbouwd wordt in Schotland.
En zowel Arran als Bruichladdich hebben vorig jaar een Bere Barley expressie op
de markt gebracht. Die van Arran proberen we later, nu proeven we de Islay
versie. De Bere werd verbouwd op de Kynagarry Farm.
De neus is een en al
graan. Ontbijtgranen. Wit brood. Havermoutvlokken. Semoule. Appelsap.
Perensiroop. Graeffe cassonade. Grassen. Hooi. Licht floraal. Wilde
heidebloemen. Noten, ook. Verstoken van kruiden. Nou, een hint van vanille, dat
wel. Compleet atypisch en in alle eerlijkheid een klein beetje vreemd. Hier
moet ik toch even aan wennen.
Op smaak wordt hij
wel expressiever. De noten en het witte fruit komen meteen terug, maar opnieuw
flink granig. Gezoet, nu. Cornflakes met kristalsuiker. Jeneverbessen! Ook hier
kan ik een snee wit brood niet uit mijn hoofd zetten. Griesmeelpap, dat is het!
Wel een pak meer kruiden, nu. Is dit wat men close to the grain placht te noemen? Ongetwijfeld.
De finish is eerder
kort, op citrus en een beboterde boterham met witte suiker.
Dit is wellicht iets
dat je gewend moet worden. Zeer apart. In die optiek best entertaining. Maar
zeker geen grootste whisky wat mij betreft.
80/100
Geproefd
door Mark Dermul op 07-11-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).