Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mark’s Whisky Ramblings 72: Cu Dhub

Mark's Whisky Ramblings Posted on 10/12/2013 18:19

De Loch Dhu 10 Year Old, de Black Whisky, wordt door
velen omschreven als de slechtste whisky ooit (en we zijn geneigd het hiermee
eens te zijn). Wat bezielde dan het Deense Mac Y a/s om een nieuwe zwarte
whisky op de markt te gooien? Cu Dhub, wat Keltisch is voor Zwarte Honden, is
niet afkomstig van Mannochmore, maar van de Speyside Distillery.

//www.youtube.com/embed/BGwj2tLCaA8

We
vroegen ons af of deze beter is (tja, dat kan toch bijna niet anders)?



Cú Dhub

Tasting Notes Posted on 10/12/2013 07:45

Distilleerderij: Speyside
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Cú Dhub
Kleur: hoestsiroop
ABV: 40%

Koffielikeur

Ah, de Zwarte Whisky!
Wie herinnert zich niet de (verschrikkelijke) Loch Dhu 10 Year Old die uit de Mannochmore
Distillery afkomstig was? Maar na het terugtrekken van dit product was er een
gat in de markt. Althans, dat is wat het Deense Mac Y A/S moet gedacht hebben
toen ze besloten om een soortgelijke zwarte whisky op de markt te brengen. Als
kapstok gebruiken ze een legende van de Heks Van Laggan in de bossen van Gaick
die opgejaagd werd door zwarte honden. Cú Dhub (spreek uit: ‘ka-doe’) is
Keltisch voor zwarte honden, die prominent afgebeeld staan op het door de
Deense artieste Astrid Holmriis ontworpen etiket. Mannochmore waagde zich niet
aan een herhaling van het debacle omtrent de Loch Dhu, dus moest Mac Y elders
terecht. Deze ‘nieuwe’ zwarte whisky is blijkbaar afkomstig van de Speyside
Distillery, maar wordt wel door Mac Y zwaar bijgekleurd met karamel om de
typische (bijna) zwarte kleur te krijgen.

Mierzoete neus die
hem meteen in de categorie likeur doet belanden. Koffie, verbrand hout, een
lauwe Guinness, pijptabak, bubblegum en een groene vijver. Drop? Valt al bij al
nog mee… als likeur, niet als single malt.

Op smaak gaat het wat
mij betreft grondig mis. Waterachtige aanzet en meteen verschrikkelijk bitter.
Koude koffie gemengd met tuinkruiden, sojasaus, parfum, rottende appelsienen
(wat eigenlijk lekker is) en aspartaam.

Gelukkig is de finish
aan de korte kant.

Lang niet zo slecht
als de verschrikkelijke Loch Dhu, maar een lekkere whisky is dit nou ook weer
niet. Ik heb zelfs moeite het als whisky te zien. Eerder een cocktailingrediënt
of partydrink voor de jeugd à la Bacardi Breezer. Spotgoedkoop met een prijskaartje
van nog geen 30 EUR, wat ook iets zegt over het doelpubliek. Maar of het
whiskyliefhebbers echt aanspreekt, vraag ik mij af. Hoewel. In Scandinavië, met
name Denemarken, zijn ze er zot van en wint hij zelfs gouden medailles. En dat
bleek reden genoeg om een Cú Dhub 10 Year Old op de markt te brengen, stel je
voor!

52/100

Geproefd
door Mark Dermul op 04-10-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).