Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Springbank Whisky School

Reizen Posted on 14/11/2013 17:42

Onze vrienden van Maltlovers hebben onlangs deelgenomen aan de Springbank Whisky School. Hun verhaal is geweldig en daarom zijn we blij dat Jeroen Van Dijck ons toestemming verleende om zijn verhaal hieronder uit de doeken te doen. Het is immers een unieke belevenis die we u niet wilden onthouden. Bedankt, Jeroen, om je avonturen met ons te delen.

Terug naar school

De Springbank Whisky School is een 5-daagse cursus waarin je alle stappen van het productieproces van single malt whisky doorloopt. Van mouten tot bottelen: alle stappen worden bij Springbank op de distilleerderij zelf uitgevoerd. Bovendien maken ze drie verschillende single malts in het verre Campbeltown: ongeturfde Hazelburn, lichte geturfde Sprinbank en flink geturfde Longrow. Tijdens deze vijfdaagse zouden 6 studenten de knepen van het vak leren: Sergio uit Spanje, Adolf uit Duitsland, Morten uit Denemarken, Cameron uit de States en twee Belgen, Ben en Jeroen. Ze verblijven in het Feorlin Guesthouse bij Angela en Callum, op twee minuten wandelen van de distilleerderij.

Niet voor broekventjes

Dat wordt op de eerste dag al duidelijk. Na een korte veiligheidsronde door levende legende Frank McHardy, moeten we meteen aan de slag. Zo’n 6 ton gerst moet door middel van shiels en kruiwagens op de moutvloer uitgespreid worden, om nadien in een gat in de vloer te verdwijnen om via transportband naar de kiln getransporteerd te worden om te drogen. Wij stadsjongens voelen het na 1,5u hard labeur als flink in onze ruggen en armen. En wij dachten dat we hier op vakantie waren!

Na de thee worden we in duo’s opgedeeld. Ben en ik moeten de berg mout in de kiln mooi uitspreiden. Weinig licht en redelijk heet en nog meer met de schup aan de slag. Daarna mogen we verkassen naar het warehouse. Er is namelijk een batch van 28 lekkende vaten gevonden, die allemaal moeten verwijderd worden uit het warehouse. Dat klinkt makkelijker dan het is, want ze zitten verspreid over het warehouse, tussen de andere vaten, soms drie hoog. De grote moeilijkheid is de andere vaten nadien terug op hun plaats te krijgen met de bung hole naar boven. De vaste crew lukt het steevast, maar voor mij is het een hogere vorm van magie, want ik slaag er nooit in.

Bijles

Alle studenten zijn bekaf op hun eerste avond en de meesten kruipen meteen onder de wol. De Belgen besluiten nog een stapje in de wereld te gaan zetten en passeren terug langs de distilleerderij waar de nachtploeg al aan de slag is. Het wordt een weeklange traditie. We mogen nog even een handje toesteken bij het mashen en krijgen tekst en uitleg. Voordat we het goed beseffen draait elk bezoek uit op een goede 45 minuten bijles. Daarna zakken we af naar het Ardshiel Hotel, waar we nog enkele drams nuttigen.

Marketing is slecht

De volgende dag is het opnieuw hard labeur. Zo’n 13.000 liter spirit moet afgevuld worden in iets meer dan 60 vaten, alvorens deze te slapen gelegd kunnen worden voor hun rijping van 10 jaar of meer. Volle vaten rollen is opnieuw een heuse klus. Ondanks de bescheiden temperatuur werken we al snel in T-shirt. Daarna mogen we nog een uurtje meehelpen in de bottelarij, waar we voor Cadenhead meehelpen met het afvullen van flesjes Caperdonich 1977. Daarna komt de eerste echt les, gegeven door niemand minder dan Frank McHardy.

We krijgen allemaal de kans om heel wat vragen te stellen over de werking van een distilleerderij en Frank gaat hier gretig op in. En hoewel hij het proces van zijn magische mantel ontdoet (hoewel de marketingjongens de doelgroep hiervan maar al te graag trachten te doordringen), laat hij duidelijk verstaan dat de stillman en maltman wel degelijk alles stap voor stap perfect uitvoeren tot in het laatste details en niets het aan toeval overlaten. Enkel zo kunnen zij hun beoogde product maken.

Een moeilijke dag (en nacht)

De vierde dag zou de moeilijkste blijken. Na het uitspreiden van zes ton mout uit de steeping bins op de moutvloer, mochten een deel van de moutvloer geledigd worden in de kiln. Daarna bottelden we een Highland Park 25 Year Old voor Cadenhead. In de namiddag nam Frank ons mee op stap doorheen Campbeltown, waarbij we de oude gebouwen van de distilleerderij bezochten, alsook Glen Scotia en Glengyle Distillery – Frank’s eigen geesteskind. Hij is bijzonder trots op deze in 2004 heropende distilleerderij. Ze is maar een paar maanden per jaar operationeel. In 2014 verschijnt de langverwachte eerste release van Kilkerran 10 Year Old, iets om naar uit te kijken. We eindigen met een privé-tasting in het warehouse waar we meteen naar de betere vaten worden geleid. We proeven er maar liefst acht, op vatsterkte natuurlijk, en gaan met een grote glimlach weer naar huis. Aangezien het tevens onze laatste avond in Campbeltown is zakken we af naar de Feathers Inn, waar een live-bandje speelt. Luid gezang, gek gedans, veel bier en whisky, kortom een geweldige afsluiter van de week.

Vrijdag leggen we ons examen af. Iedereen slaagt met onderscheiding. Dit wordt gevolgd door een lunch met de directie van de distilleerderij, waarna we onze diploma’s in ontvangst mogen nemen, samen met een gepersonaliseerde fles Springbank. Ben en ik hadden zelf nog een leeg vat op de kop getikt dat een bier brouwende vriend thuis wil gebruiken om zijn brouwsel op te laten rijpen.

Helden

Met het lege vat op de achterbank, een 25-tal flessen en een zak vol vuile kleren in de koffer, verlaten we Campbeltown. Wat een avontuur. Dit vergeten we nooit. We hebben onze helden in levende lijve mogen ontmoeten, zij aan zij met hen mogen werken en kunnen daardoor het eindproduct des te meer begrijpen en appreciëren. Het is het resultaat van hard werken door goeie mensen, die hun werk met veel toewijding en trots uitvoeren. Elke keer dat we een Springbank aan de lippen zetten, zullen we aan hen terugdenken, zo ver weg in Kintyre. En de whisky zal hierdoor des te beter smaken.

Jeroen Van Dyck (vergezeld van goede vriend Ben Floren)



Toshan Man Tasting 12/11/2013

Events Posted on 14/11/2013 06:18

Enkele dagen geleden werd ik door Jeroen van The Bonding Dram gevraagd of ik geen
zin had een Auchentoshan tasting te hosten in Gent. Geeft een koe melk?

Ik kreeg een aantal flessen waarmee ik een line-up
mocht bepalen. Uiteraard moesten we van het standaardspul vertrekken om dan te
landen bij het excellente spul. Een opdracht naar mijn hart, natuurlijk, want
het geeft me de kans om de loftrompet van deze flink onderschatte Lowlander nog
eens volop te spelen. Dat was ook de reden waarom we de Classic achterwege
lieten, want dat is de enige Auchentoshan die zelfs de Toshan Man niet kan
bekoren (nou, ja, er zijn er nog). En bovendien wordt die binnenkort vervangen
door de Auchentoshan American Oak.

En hoewel de opkomst beperkt was, maakte dat de
tasting best intiem en zeer gezellig, waardoor er ook voldoende ruimte was voor
bakken humor en intense vergelijking van smaakervaringen. Het werd uiteindelijk
een zeer gezellige, maar ook een zeer boeiende avond.

Auchentoshan 12 Year Old (OB
40%)

We begonnen dus met de standaard 12 Year Old (batch
2013, met het nieuwe label), de opvolger van de 10 Year Old in 2008. Daar waar
de 10 Year Old nog puur bourbon cask matured was, is deze 12 Year Old een mix
van 75% bourbonvaten en 25% oloroso sherryvaten gerijpte Auchentoshan. Een
entry level malt die gevaarlijk drinkbaar is. Een card players whisky, zeg maar, maar ook spotgoedkoop met zijn
prijskaartje van amper 35 EUR.

Auchentoshan 12 Year Old 2001 (Douglas Laing Provenance Spring Distillation 46%)

De enige onafhankelijke in de line-up en dat is puur
toeval. Voormalig Auchentoshan ambassadeur Chris Leggat, die in de loop der jaren
een persoonlijke vriend geworden is en onlangs verkaste naar Douglas Laing (hij
huwde twee weken geleden met dochter Cara Laing en is nu de de schoonzoon van
Fred), zag de aankondiging op mijn Facebook-pagina en bood zelf aan deze nieuwe
Provenance botteling op te sturen. Een geschenk dat ik in dank aanvaarde en
meteen deelde op deze tasting

Het is een single cask botteling, gestookt in de lente
van 2001 en afgelopen zomer gebotteld, afkomstig uit één refill hogshead.
Bourbon of sherry? De meningen waren verdeeld. Pittig en zoet met een droge
afdronk, houd ik het op een sherryvat.

Auchentoshan Three Wood (OB 43%)

De Three Wood is een polariserende Auchentoshan. De
ene vind hem geweldig, de ander veel te ruw. Maar het moet gezegd, er zit
inderdaad flink wat variatie op de batches. Wij proefden van de nieuwste batch,
2013, en hij was lekker romig en rond. Zoals de naam doet vermoeden is dit een
vatting van Auchentoshan die rijpte op bourbonvaten en oloroso sherryvaten,
afgetopt met Auchentoshan op Pedro Ximenez sherryvaten. Dat zorgt voor een
mooie, donkere zoetigheid. Hij viel bij deze groep zeker in de smaak. En ik
moet zeggen: dit is een goede batch. Ik herken hierin de magische handen (of
moet ik zeggen, neus) van Rachel Barrie. De Three Wood is duidelijk verbeterd
en is zijn 52 EUR dubbel en dik waard.

Auchentoshan Valinch 2012 (OB 57,2%)

De Valinch is een small batch release die jaarlijks
weerkeert. Hij wordt soms ook de ‘Classic op vatsterkte’ genoemd, maar dat vind
ik persoonlijk wat ongelukkig. Want deze is veel meer dan de oninteressante
Classic op steroïden. Dit is een heerlijke, knapperige en stevige Auchentoshan
op een mooi alcoholpercentage. Met een druppeltje water bloeit hij helemaal
open en laat hij zien dat Auchentoshan veel meer is dan een delicaat
aperitiefje. Een koopje aan 42 EUR.

Auchentoshan Virgin Oak (OB 46%)

Het was een risico om de nieuwe Virgin Oak achter de
hoogalcoholische Valinch te plaatsen, maar toch hielden we voet bij stuk. Want
de nieuwe Virgin Oak (die helaas wat overpriced
is en het dubbele kost van de Valinch) is best een smaakbom, op voorwaarde dat
je hem de tijd gunt. Laat hem even ademen en een kruidige fruitsla met
tropische vruchten is uw deel.

De verrassing van de avond voor een aantal van de
genodigden. Opnieuw een creatie van mijn muze, Rachel Barrie.

Auchentoshan 11 Year Old 1999
Bordeaux Cask Matured
(OB 58%)

Voormalig master blender Jeremy Stephens, nu de pupil
van Rachel, heeft een zwak voor Bordeaux en is van mening dat de delicate
triple distilled Auchentoshan spirit mooi kan rijpen in zijn Limousin vaten
(Franse eik). En gelijk heeft hij. Hoewel de wijn zijn stempel drukt met een
licht zurige toets als van bessen en ander rood fruit, is deze Auchentoshan
geweldig drinkbaar, ondanks het hoge alcoholpercentage. Maar opnieuw doet een
druppeltje water wonderen. Een wijnfinish is op zich al een moeilijke
evenwichtsoefening, dus hats off voor
Jeremy dat hij zo’n mooie Auchentoshan creëerde die de volledige winterslaap
van 11 jaar doorbracht in de vaten van St Julien. Ocharme 51 EUR, te gek voor
woorden.

Auchentoshan 32 Year Old 1979 Sherry Cask
Matured Limited Edition
(OB 50,5%)

Het moment
supreme
was natuurlijk voor de geweldige Auchentoshan 32 Year Old, een limited
edition van 1.000 flessen (waarvan ik in mijn persoonlijke verzameling fles 2
heb zitten, want nummer 1 wilden ze in het distilleerderijarchief in Glasgow
houden). Hij werd samengesteld uit first fill sherry butts en is een mix donker
fruit met kruiden, Engelse drop en honing, donkere chocolade en een klein
toefje anijs met een zalig lange afdronk op tabak en zoethout.

Eén van de beste whisky’s die Auchentoshan al op ons
losliet (weliswaar zo’n 400 EUR) en van mij een persoonlijke score van 93 kreeg
(waardoor hij in de ogen van de Toshan enkel geklopt wordt door de 40 Year Old
1965 Bourbon Cask en de 50 Year Old 1957).

Besluit

Het besluit van de avond was alleszins dat
Auchentoshan de laatste jaren duidelijk getimmerd heeft aan een uitbreiding van
het gamma, een verbetering van het smaakprofiel en een oogstrelende
visibiliteit. De komst van Rachel Barrie heeft mijn favoriete Lowlander geen
windeieren gelegd. Ik kijk er dan ook enorm naar uit ze volgend jaar eindelijk
persoonlijk te ontmoeten voor een gezellige lunch in hartje Glasgow.

Save Lars

Na de tasting gingen de flessen gretig over de
virtuele toonbank, wat bewijst dat Auchentoshan qua prijs-kwaliteit ratio goed
scoort. Vooral de Valinch kende gretige aftrek, wat geen verassing is.
Ondertussen stelde ik mijn eigen botteling nog even voor, hoewel ik ze helaas
niet kon laten proeven. Maar volgende week zou hij beschikbaar moeten zijn, de
Auchentoshan 24 Year Old 1989 Single Bourbon Cask 4905 op 54,1% ABV.

Slechts 100 flessen beschikbaar, waarvan tweederde al
is voorbesteld. Kijk op www.markdermul.be/savelarswhisky
voor meer infomatie.

Goed Doel

Het doet me groot plezier te vernemen dat Jeroen de
integrale opbrengst van deze Toshan Tasting
geschonken heeft aan Hart voor
Filippijnen
, de hulpactie voor de wederopbouw na de doortocht van de tyfoon Yolanda. Een mooi gebaar! Ook u kan
storten op BE71 7370 4068 4469 en uw steentje bijdragen.

En… het oude credo bleek wederom te kloppen: de
afwezigen hadden ongelijk!

May the Malt be with you!