Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mark’s Whisky Ramblings 67: Auchentoshan 14 Year Old 1999 Cadenhead’s

Mark's Whisky Ramblings Posted on 03/11/2013 16:15

Ik genoot onlangs van de nieuwe Auchentoshan 14 Year
Old van Cadenheads, één van de oudste en nog steeds onafhankelijke bottelaars
van Schotland. Mark Watt vervoegde het bedrijf onlangs op hun HQ in Campbeltown
en lanceerde deze nieuwe dumpy-reeks met die geweldige retro-look.

//www.youtube.com/embed/bxq0XYUm3rw

Met dank aan mijn
makker Imanuel voor de fles!



Auchentoshan 13 Year Old 1999 Bottle Your Own

Tasting Notes Posted on 03/11/2013 09:13

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 13 Year Old 1999/2013 Bottle Your Own, Bourbon Cask #2052
Kleur: licht goud
ABV: 52,8%

Rijstpap

Nog een vaatje uit het bezoekerscentrum van
de Auchentoshan distilleerderij is deze Auchentoshan 1999, gebotteld in 2013.
Het is, net als zijn voorganger, een bourbon cask. In dit geval vat 2052. Ik
proef van een 20cl flesje dat mijn makker Niek meebracht op 10 juni. Zo kan ik
de volle fles die ik van Emile kreeg – gesigneerd door Distillery Manager
Alisdair McDonald, afgevuld op 1 juli 2013, nog even dicht laten.

De neus is lekker aromatisch op citroensap,
stro, bloemsuiker en ontbijtgranen. LU-koekjes met een hint van noten en
gedroogd fruit. Zacht gekruid op vanille, gember en een toefje zoethout. Zeste
van limoen. En helemaal achteraan zit nog wat kokosnoot, die met het toevoegen
van een paar druppels water wat meer naar voren komt.

Mooie body en meteen flink kruidig. Gember
wordt vergezeld van witte peper, vanille evolueert naar rijstpap. Opnieuw flink
wat citrus, bijna verplicht in een Auchentoshan. En deze heeft absoluut geen
water nodig, hoor, maar hij verdraagt het wel. De citrus wordt dan iets scherper,
de peper ook.

De zoete en kruidige finish duurt lekker
lang.

Het hoeft niet te verbazen dat hij heel wat
gelijkenissen vertoont met vat 165 dat ik eerder proefde, maar deze vind ik
iets ronder en toegankelijker.

85/100

Geproefd
door Mark Dermul op 05-10-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).