Er
zijn al flink wat batches van de Aberlour a’bunadh (wat ‘van de bron’ betekent)
op de markt, maar mijn favoriet blijft toch batch 24, die in 2008 op de markt
kwam.
//www.youtube.com/embed/NtFQLRWQiDM
Goed spul!
'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!
Er
zijn al flink wat batches van de Aberlour a’bunadh (wat ‘van de bron’ betekent)
op de markt, maar mijn favoriet blijft toch batch 24, die in 2008 op de markt
kwam.
//www.youtube.com/embed/NtFQLRWQiDM
Goed spul!
Distilleerderij: Balmenach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Deerstalker
Kleur: brons
ABV: 46%
Droog
Balmenach heeft geen officiële bottelingen
(behoudens de Flora & Fauna-reeks) en wordt door alleen door Deerstalker
gebotteld. Er bestaat een 10 Year Old en 12 Year Old, maar wij hebben het geluk
de 18 Year Old te mogen proeven. Hij rijpte op een sherryvat. Balmenach ging
dicht in 1993, maar werd in 1997 heropend door Inver House Distillers. Sinds
2009 produceren ze ook gin.
De neus is een vreemde mix van zoet fruit
zoals banaan, jeneverbessen en pruimen aan de ene kant en dennenappels met een
zilt randje aan de andere kant. Uiteindelijk wint het zoet. Het fruit evolueert
naar de gekonfijte variant met een beetje limoenzeste op de achtergrond. Hints
van natte aarde, iets vlezigs, koffie en kandijsuiker. Mooie evolutie.
De smaak is flink gesherried, droog fruit en koffie,
maar wordt snel heel droog met leder en tabak. Peper en kruidnagel uit het
kruidenrekje.
Op de eerder korte finish gaat het verder met
droog worden tot je niet anders kan dan naar een glas water grijpen.
De sherry doet zijn ding, maar hij is te droog
naar mijn goesting. Verkrijgbaar bij Malts@Home voor 53 EUR, met
dank voor het sample!
80/100
Geproefd
door Mark Dermul op 14-04-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).