Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mark’s Whisky Ramblings 45: Auchentoshan 37 Year Old 1974 Cask #5613

Mark's Whisky Ramblings Posted on 20/04/2013 16:49

De nieuwste single cask bottling van Auchentoshan betreft
een 37-jarige uit 1974, bourbon barrel #5613. Slechts 110 flessen werden
afgevuld.

Hij is niet goedkoop, maar wat een geweldige Toshan!

PS. Het is de 100e Auchentoshan die ik al proefde, wat toch een beetje een mijlpaal is voor de Toshan Man smiley



Auchentoshan 37 Year Old 1974 Bourbon Cask #5613

Tasting Notes Posted on 20/04/2013 07:28

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 37 Year Old 1974 Bourbon Cask #5613, 110 bts
Kleur: goud
ABV: 43,3%

Happy

De nieuwste release van mijn favoriete
distilleerderij is een 37-jarig single cask, het bourbon barrel met nummer
5613, dat ik in juni 2011 zelf al aan de lippen mocht zetten in de Blender’s
Room tijdens mijn bezoek aan de Auchentoshan
distilleerderij in Glasgow (samen met een heleboel andere cask samples,
trouwens). Ik vond hem toen al geweldig (en Niek ook, want hij gebruikte hem in
zijn Toshan Experiment 1974, herinner u de video?). Enfin, little did we know dat Rachel Barrie zou beslissen dit vat als
single cask te bottelen. Een verrassing is het niet echt, als je onderstaande
leest.

Hij is geweldig aromatisch op de neus. Zacht
op fruitmarmelade, appelsien op kop natuurlijk. Maar ook pruimen en zelfs wat
peperkoek. Gekonfijte appelsienschil in chocolade. Orangettes, dus. Geroosterde
amandelnoten, maar ook toffee, hints van espresso en pudding. Zeer
aantrekkelijk!

Pittig op smaak, hoor, ondanks het lage ABV.
Heel romig, ook. Opnieuw vruchtenconfituur, maar nu van bessen vooral.
Chocolade en koffie keren weer. Nu met een pepertje en gember erbij. Munt,
misschien? Toffee, opnieuw. Licht bittere appelsien, toch nog. Zalig!

De finish is lang, warm, kruidig en zoet en
vertoont slechts verrassend weinig eik.

Dit is opnieuw het bewijs dat Rachel Barrie
haar vaten weet te kiezen, maar ook – en vooral – dat Auchentoshan spirit echt
heel mooi wordt als hij de tijd krijgt om lekker lang te rijpen. Hier word ik
zeer happy van.

PS. Dit is de 100e Auchentoshan die ik proef!

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).