Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mark’s Whisky Rambling 38: Auchentoshan 33 Year Old 1967 Douglas Laing

Mark's Whisky Ramblings Posted on 26/02/2013 18:19

In
deze vijfde en laatste video in een reeks van 5, waar in ik onafhankelijke
bottelingen van Auchentoshan proef, probeer ik de Auchentoshan waarvan
gefluisterd wordt dat het wel eens de beste ooit zou kunnen zijn die gebotteld
werd. Het betreft de Auchentoshan 33 Year Old 1967 van Douglas Laing in hun Old
Malt Cask Series. Ik bewaarde het beste voor het laatst.

Fenomenale Toshan!



Auchentoshan 33 Year Old 1967 DL Old Malt Cask

Tasting Notes Posted on 26/02/2013 07:48

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 33 Year Old 1967/2001 Douglas Laing Old Malt Cask, 162 bts
Kleur: vol goud
ABV: 45,3%

Bergamotolie

De laatste Auchentoshan in dit straatje is er één met een
bijna legendarische reputatie. Links en rechts hoor ik zeggen dat dit wel eens
de beste Toshan ooit gebotteld zou kunnen zijn. Werkelijk? Dat moet ik geproefd
hebben, natuurlijk! Het is een botteling van Douglas Laing onder het Old Malt
Cask label en werd gedistilleerd in 1967. Dat zou het wel eens kunnen kloppen,
natuurlijk, want 1966 was een topjaar voor mijn favoriete distilleerderij. Het
is trouwens de oudste Toshan die Douglas Laing op de markt bracht, meer dan een
decennium geleden. Ik had toen nog niet eens van Auchentoshan gehoord, stel u
voor!

Ah… ze hadden niet gelogen, die gelukzakken die deze al
geroken hebben. Zalig zoet, romig en springlevend. Een sigarendoosje vol
appelmoes. Een vreemd beeld, maar wat een combinatie! Sandelhout, bijenwas,
appels, perzik, kweepeer, ananas, een schijfje bloedappelsien, bergamotolie,
Earl Grey thee. Hij blijft ontwikkelen in het glas. Eucaluptus en vanille uit het
kruidenrekje. Dit is complex maar toch oh, zo delicaat. Hier kan ik aan blijven
ruiken. Ge-wel-dig!

20 minuten later…

Hij streelt de tong. Lichte kruiden (gember, anijs,
kaneel, kruidnagel, zelfs wat mosterzaad), beetje eik, maar dat is perfect in
balans met een heleboel citrusvruchten, zoals bloedappelsien, bergamot,
mandarijn, limoen en roze pompelmoes. Maar dat is nog niet alles. Ook
appelmoes, ananas, guava. Dit is extreem fruitig. Midpalate begint de eik zijn
stempel te drukken. Woodspice en theeblaadjes. Ge-wel-dig!

De afdronk is lekker lang, pittig gekruid en absoluut
ge-wel-dig!

Ik ben in de zevende Toshan hemel. 33 jaar gerijpt en zo
springlevend! Geproefd van een sample, waardoor de fles in de Toshan Man Collection nog
even dicht kan blijven. Wie helpt me aan nog een fles? Dit is een cracker!

93/100

Geproefd
door Mark Dermul op 25-01-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).