Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mark’s Whisky Ramblings 16: Benriach 17 Year Old Solstice

Mark's Whisky Ramblings Posted on 17/07/2012 19:25

Voor onze 16e video proeven we de 17-jarige BenRiach Solstice – Heavily Peated / Port Finish. Yummie!

Enjoy!



BenRiach 17 Year Old Solstice

Tasting Notes Posted on 17/07/2012 07:20

Distilleerderij: BenRiach

Regio: Schotland (Speyside)

Fles: BenRiach 17 Year Old Solstice Second Edition, Heavily Peated /
Port Finish

Kleur: robijnroze

ABV: 50%

Gerookte
Aardbei

BenRiach lanceerde in januari 2011 de
15-jarige Solstice, een flink geturfde versie die na de normale rijping op
bourbonvaten nog een finish meekreeg op Tawny Port Pipes. Hij werd nogal goed
ontvangen, wat de distilleerderij aanmoedigde een tweede editie op de markt te
brengen. Deze bracht enkele jaren extra op vat door, want dit is een 17-jarige.
De portovaten zijn afkomstig uit de Duoro-streek in Portugal. Hij heeft een
aparte robijnroze kleur.

De neus is een gebalanceerde mix van zoete
bessencompote (stekel- en bosbessen, aardbeien en frambozen), op zoete turf en
de rokerigheid van een vuurkorf. Hij vertoont zelfs een farmy kantje. Wordt hoe langer hoe zoeter. De porto komt er
langzaam maar zeker door. Uitnodigend.

De aanzet is zoet, maar eerder een gedroogde
variëteit van vruchten. Rozijnen, gekonfijte abrikozen, zelfs wat vijgen. Oh,
kijk, daar zijn de aardbeien opnieuw. En in volle glorie, bijzonder sappig. Het
rokerige jasje eromheen is ronduit schitterend. En hij is flink rokerig, hoor.
Meer dan op de neus.

De finish is zijdezacht, licht drogend meer van
hetzelfde: turf en zoete porto.

Gerookte aardbei, wat een bijzondere
combinatie. Maar prima geslaagd.

86/100

Geproefd
door Mark Dermul op 12-05-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)