Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

WhiskyBlender

Whisky Talk Posted on 08/12/2011 18:26

Dat
de whiskyindustrie nog steeds aan het ‘boomen’ is wordt ondermeer bewezen door
deze laatste nieuwe innovatie die sinds vorige maand online gegaan is: WhiskyBlender.com. Op deze website kan
je als liefhebber je eigen Blended Scotch whisky online samenstellen.

Uiteraard
is de keuze beperkt. Hoewel. Ondanks het feit dat je uit slechts 7
‘smaakprofielen’ kan kiezen, zijn de mogelijkheden toch legio, want je kan ze
toevoegen per 10ml. De whisky’s die gebruikt worden blijven een streng bewaakt
geheim. Ze werden stuk voor stuk geselecteerd, omwille van hun specifieke
smaakprofiel, door niemand minder dan John Lamond (Keeper of the Quaich, Master
of Malt en whiskyauteur).

De
smaakprofielen waaruit gekozen kan worden zijn:


Burnt Puddin’


Taste of the Sea


Vanilla Fudge


Soft & Fruity


Smoke on the Water


Banana Split


Touch of Spice

Je
kunt dus een unieke whisky bouwen, zeg maar. Het concept moet het natuurlijk
vooral hebben van de fun-factor, want
we beseffen allemaal dat we geen Master Blenders zijn. En je kan de profielen
niet afzonderlijk op voorhand proberen. De verwachting is dan ook niet om iconische
blends te creëren, maar een leuk hebbeding in de vorm van een – wel zeer mooie
– fles whisky. En het gepersonaliseerde label, waar je zowel jouw naam als een benaming
voor je whisky kan laten op drukken, springt in het oog.

Ik
maakte meteen van de gelegenheid gebruik om een experimentje uit te voeren en
stelde mijn eigen blend samen. Toegegeven, ik speelde een beetje op safe, want
mijn whisky bestaat uit 30cl Burnt Pudding’, 4cl Taste of the Sea, 20cl Soft
& Fruity, 10cl Touch of Spice, 3cl Smoke on the Water en 3cl Banana Split,
wat volgens mij zal resulteren in een zachte, fruitige aperitiefwhisky. Immers,
het is mijn bedoeling dit ‘1st Xperiment’ met de feestdagen te laten proeven door
vrienden en familie.

May the Malt be with you.



Auchentoshan 12 Year Old 1992 James MacArthur

Tasting Notes Posted on 08/12/2011 07:38

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 12 Year Old 1992/2004 James MacArthur’s Old Masters, Cask
113
Kleur: goud
ABV: 63,7%

Zilverpapier

Deze
Auchentoshan van de onafhankelijke bottelaar James MacArthur, werd gebotteld
zonder koelfiltratie of bijkleuring. Het betreft een single cask (nummer 113)
op vatsterkte.

Hoewel
Auchentoshan meteen te herkennen valt op de neus, is er weinig delicaats aan
deze whisky. Het hoge alcoholpercentage zorgt voor een sterke prikkel in de
neus. Best wat granen en vanille, maar ook meloen, peer, gele appel, viooltjes
en een vreemde metalige twist. Woodspice. Met wat water wordt hij vertrouwder.
Ja, dat is al veel beter.

Hij is best
romig, maar astringent! Zo’n ABV… phew… Nu wat zoete mout, heel wat citrus en
meloen, maar ook eucalyptus en… weer dat metalige. Vreemd! Verdund wordt hij
lekker fruitig (niet te veel water bij doen!) en gepeperd. Veel beter.

De finish is
lang, kruidig en warm, maar je blijft achter met het gevoel alsof je een stuk
zilverpapier in je mond hebt.

Een vreemde
vogel in de Auchentoshan til, die absoluut water moet krijgen. Maar dat metaal
blijft je van neus tot finish achtervolgen en kan absoluut niet bekoren. Met
dank aan Menno van Whiskybase voor het sample.

Geproefd
door Mark Dermul op 25-11-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)