Dat
de whiskyindustrie nog steeds aan het ‘boomen’ is wordt ondermeer bewezen door
deze laatste nieuwe innovatie die sinds vorige maand online gegaan is: WhiskyBlender.com. Op deze website kan
je als liefhebber je eigen Blended Scotch whisky online samenstellen.
Uiteraard
is de keuze beperkt. Hoewel. Ondanks het feit dat je uit slechts 7
‘smaakprofielen’ kan kiezen, zijn de mogelijkheden toch legio, want je kan ze
toevoegen per 10ml. De whisky’s die gebruikt worden blijven een streng bewaakt
geheim. Ze werden stuk voor stuk geselecteerd, omwille van hun specifieke
smaakprofiel, door niemand minder dan John Lamond (Keeper of the Quaich, Master
of Malt en whiskyauteur).
De
smaakprofielen waaruit gekozen kan worden zijn:
–
Burnt Puddin’
–
Taste of the Sea
–
Vanilla Fudge
–
Soft & Fruity
–
Smoke on the Water
–
Banana Split
–
Touch of Spice
Je
kunt dus een unieke whisky bouwen, zeg maar. Het concept moet het natuurlijk
vooral hebben van de fun-factor, want
we beseffen allemaal dat we geen Master Blenders zijn. En je kan de profielen
niet afzonderlijk op voorhand proberen. De verwachting is dan ook niet om iconische
blends te creëren, maar een leuk hebbeding in de vorm van een – wel zeer mooie
– fles whisky. En het gepersonaliseerde label, waar je zowel jouw naam als een benaming
voor je whisky kan laten op drukken, springt in het oog.
Ik
maakte meteen van de gelegenheid gebruik om een experimentje uit te voeren en
stelde mijn eigen blend samen. Toegegeven, ik speelde een beetje op safe, want
mijn whisky bestaat uit 30cl Burnt Pudding’, 4cl Taste of the Sea, 20cl Soft
& Fruity, 10cl Touch of Spice, 3cl Smoke on the Water en 3cl Banana Split,
wat volgens mij zal resulteren in een zachte, fruitige aperitiefwhisky. Immers,
het is mijn bedoeling dit ‘1st Xperiment’ met de feestdagen te laten proeven door
vrienden en familie.
May the Malt be with you.
Het doet me plezier dat hij jou beviel, makker. De fles is ondertussen leeg, maar het 2nd Xperiment staat hier op jou te wachten, minstens een even ruim sample 🙂
Eigenlijk hoort dit stukje bij Tasting Notes maar dan had ik het bovenstaande moeten kopieëren. De kleur is mooi helder goud en er ontstaan mooie dikke tranen in het glas die langzaam zakken.De neus: Rozijnen in chocolade en banaan. Op de achtergrond leer en rook. Ik ben verkocht!Smaak: Verrassend! Het eerste waar ik aan denk is (durf ik het zeggen?)rum!In combinatie met de wederom aanwezige chocolade kom ik dan op rumboontjes. Ook sinaasappel komt naar boven. Lekker!De afdronk: Het fruitfeestje gaat nog even door, gevolgd door een ietwat ziltige smaak (taste of the sea??)Al met al een lekkere blend en ik denk dat de beste omschrijving inderdaad een zachte, fruitige aperatiefwhisky is. Ik kan zelfs zeggen dat ik hem beter vindt dan enkele andere blends.Met dank aan Mark die mij een ruime sample schonk. Zo ruim zelfs, dat ik uitkijk naar een tweede of zelfs een derde ronde. Ben erg benieuwd naar de volgende botteling!