Handleiding voor etiketverzamelaars
Ik ben dol op whisky en wil graag zoveel mogelijk flessen bewaren (lege, bedoel ik dan), maar dat is werkelijk geen optie. Mijn bureau is op minder dan drie maanden tijd gaan lijken op een containerpark, gevuld met dozen leeggoed, metalen en kartonnen kokers van whisky, whiskey en bourbons. Dearly Beloved begint – terecht – te protesteren.
Eén van onze whiviebloggers, Expensivevino, bracht mij op een goed idee. Hij verzamelt namelijk enkel de labels. Dat neemt natuurlijk een pak minder plaats in en je kunt ze mooi opbergen in een fotoalbum of iets dergelijks. Dat is de oplossing!
Na enkele schromelijk mislukte pogingen om zelf de labels van de flessen te halen nodigde ik Expensivevino uit om mij de knepen van het vak te leren. En zoals dat dikwijls gaat met dit soort dingen is het een kwestie van enkele ‘tips & tricks’ om snel tot een goed resultaat te komen.
Gisteren, onder begeleiding van een Nikka All Malt, Auchentoshan 18 Year Old en een Bernheim Original, vulden wij onze avond met een bijzonder goed gesprek en enkele etiket-experimenten.
OK, hoe ga je te werk?
Type etiket
Eerst en vooral – en dit is eigenlijk een belangrijke stap – moet je achterhalen of het label zelfklevend is (dus met ‘inherente kleeflaag’ zoals een sticker) of gelijmd. Dat kan je het makkelijkst nagaan door de achterkant van het label te bekijken (dus door de lege fles heen, uiteraard). Een gelijmd etiket verraadt zich door strepen en zeer kleine luchtbelletjes.
Je herkent het het makkelijkst door te proberen een hoekje los te maken (doe dit liefst met het kleine label dat je op de achterkant van de fles vind en wellicht minder belangrijk acht). Komt het hoekje los, dan heb je een gelijmd etiket. Blijft het stevig vastzitten, dan betreft het een zelfklevend etiket.
Het is in het begin misschien een beetje zoeken, maar na enkele pogingen zal je het type makkelijk herkennen.
Gelijmd etiket
Een gelijmd etiket laat zich het makkelijkst verwijderen. Ga als volgt te werk:
Stap 1: vul uw wasbak (gootsteen, maar mag ook een badje zijn of iets dergelijks) met bijzonder heet water, liefst water dat gekookt heeft. Geloof me, met gewoon warm water uit de kraan lukt het niet!
Stap 2: vul ook de fles met heet water en leg ze in de gevulde wasbak.
Stap 3: wees geduldig; afhankelijk van het soort lijm dat werd gebruikt weekt je label los in een periode van 5 tot zelfs 30 minuten. Maar het is wel poepsimpel, je hoeft er verder niets voor te doen.
Stap 4: week voorzichtig het label af (in zoverre dat het niet helemaal vanzelf zou zijn losgekomen) en leg het tussen twee velletjes keukenrol om te drogen.
Stap 5: leg het geheel gedurende een dag tussen de pagina’s van een zwaar boek (vb. telefoonboek) om mooi recht en plat te worden.
Stap 6: Enjoy! (kleef het label in je boek, kader het in of… geef het aan een verzamelaar – hint, hint!)
Zelfklevend etiket
Hier wordt het iets moeilijker en heb je ook wat meer werk. Het vergt ook een klein beetje voorbereiding.
Benodigdheden:
• elektrische verfstripper
• doek of handdoek
• aardappelmesje
• plastic mapje (waar je A4 pagina’s in kan opbergen)
Ga als volgt te werk:
Stap 1: zorg dat alles klaarligt
Stap 2 : zorg dat de fles helemaal leeg is en leg ze op haar kant op een doek met het label naar boven.
Stap 2: verwarm het etiket met de verfstripper gedurende een minuut of drie à vijf. Zorg dat je het label niet aanraakt met het toestel of het papier kan verschroeien of zelfs vlam vatten (de verfstripper verwarmt tot zo’n 400°C). Verwarm het hele label, niet alleen de randen. Ook het midden moet mooi opgewarmd worden. Wat je dus eigenlijk doet is de lijm van de sticker terug vloeibaar maken.
Stap 3: leg de verfstripper terzijde (let op, hij blijft nog lang warm, dus leg hem ergens waar hij geen schade kan aanrichten aan je omgeving)
Stap 4: maak voorzichtig een hoekje van het label los met je mesje. Werk langs de rand van onder naar boven tot je het label over de ganse lengte hebt losgekregen. Neem dan voorzichtig het label tussen duim en wijsvinger en trek het voorzichtig los. Gebruik je vrije vingers om het andere eind van het label tegen te houden wanneer het eenmaal volledig is losgekomen (aangezien het anders zou kunnen opkrullen).
Stap 5 : kleef het onmiddellijk op het plastic mapje en wrijf goed aan. Dit plastic mapje wordt meteen de achterzijde van je label (want de lijm is niet verwijderd, natuurlijk).
Stap 6: leg het geheel gedurende een dag tussen de pagina’s van een zwaar boek (vb. telefoonboek) om mooi recht en plat te worden.
Stap 7 : knip voorzichtig langs de rand van het label uit.
Stap 8 : Enjoy! (kleef het label in je boek, kader het in of… geef het aan een verzamelaar – hint, hint!)
Hulp nodig!
Bij deze houd ik me warm aanbevolen voor al uw leeggoed (ik verzamel enkel etiketten van whisky die ik zelf geproefd heb, maar kan andere etiketten gebruiken om te ruilen natuurlijk). Vanzelfsprekend verwacht ik niet dat u de etiketten gaat afweken als u ze niet zelf verzamelt.
Ook aan de sponsors van Whivie een warme oproep om hun lege flessen (bijvoorbeeld naar aanleiding van een tasting) niet in de glasbak te laten verdwijnen. Ik kom er wel om!
Dank u!
Een dikke merci aan Expensivevino voor een bijzonder gezellige avond.
Slàinte!