Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenfiddich Aged 12 Years

Tasting Notes Posted on 04/03/2010 19:16

Distilleerderij: Glenfiddich Distillery
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Special Reserve Aged 12 Years
Kleur: sherry
ABV: 40%

Een specialleke

Toen ik zo’n 6 maanden geleden whisky ben leren waarderen en ben gaan tasten (daarvoor dronk ik mijn drams gewoon zonder meer uit); ben ik eens in mijn barkast gaan neuzen welke schatten qua whisky er nog te vinden waren. Daar kwam ik deze leuke Glenfiddich The Single Malt Collection tegen: Een doosje met drie 200ml flessen Glenfiddich Aged 12 Years, Glenfiddich Aged 15 Years en de Glenfiddich Aged 18 Years.

We beginnen onze bespreking met de jongste whisky uit deze tasting set. Deze 12 jarige single malt heeft een lichte body met heel veel tranen in het glas. Maar je moet wel een tijdje wachten tot ze verschijnen in de hals van het glas.

De neus is zeer gesloten en ruikt zelfs niet echt fris. Ik vind hem een beetje zurig geuren en ik moet steeds aan boter- of zelfs karnemelk denken. Nadat ik mijn snifter een tijdje langs de kant heb laten staan, nog eens opnieuw geroken. Er zit veel alcohol in de neus die wat vanille en kruiden verbergt. Van de frisse, fruitige geur die beschreven wordt op de verpakking vind ik niets terug.

Maar een eerste slok maakt veel goed. De smaak is droog, zoet en de smaak van zwarte kersen overheerst. Als je een liefhebber bent van Mon Chéri chocolaatjes, zal jij deze dram ook zeker lusten.

Deze single malt heeft een kort, bitter sweet, finish. Dit is zeker geen slechte whisky.

Tip: Als je jouw lege glas ’s avonds wegzet, spoel het goed uit. Dat had ik namelijk niet gedaan.
’s Morgens rook de volledige benedenverdieping naar Glenfiddich Aged 12 Years.

geproefd door Niek Verniers op 02-03-2010

Score: 81



Glenfiddich Solera Aged 15 Years

Tasting Notes Posted on 04/03/2010 19:15

Distilleerderij: Glenfiddich Distillery
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Solera Reserve Aged 15 Years
Kleur: stro tot zonlicht
ABV: 40%

De smaak van 15 jaar traditie

Deze 15 jaar ouder single malt wordt gerijpt volgens het Glenfiddich Solera System. Dit procedé is uniek in de wereld van Scotch whisky. De single malt wordt gerijpt op drie verschillende soorten vaten: sherry vaten, traditionele bourbon vaten en nieuwe eiken vaten. Daarna wordt de whisky samengebracht in het indrukwekkende Solera vat. Voor het bottelen wordt een gedeelte uit het Solera vat overgepompt naar de kleinere Solera ton. Hierbij wordt er voor gezorgd dat het Solera vat steeds half gevuld blijft.

De body is niet licht, maar ook niet zwaar, medium met andere woorden. Er zijn behoorlijk veel vette tranen in het glas te bespeuren. Deze whisky geurt helemaal niet complex. De geuren zijn nogal straight forward: vanille en zwarte kersen achter in de neus.

Ik proef amandel, frangipane en licht bitter fruit. Ik moet aan de smaak van Conference peren denken. De relatief korte finish sluit perfect aan bij de smaak.

Zeker één van mijn favorieten uit deze Single Malt Tasting Collection.

Toen ik m’n snifter wegzette, heb ik nog eens aan het lege glas geroken: de pure geur van tabak. Lekker!

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 28-02-2010

Score: 82



Glenfiddich Aged 18 Years

Tasting Notes Posted on 04/03/2010 19:14

Distilleerderij: Glenfiddich Distillery
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Ancient Reserve Aged 18 Years
Kleur: goud
ABV: 40%

Jonge dame van 18 jaar

De laatste telg uit de Glenfiddich The Single Malt Tasting Collection is de Ancient Reserve Aged 18 Years.

Deze goudkleurige Single Malt heeft een zachte body die gelijkmatig vanuit de hals terugvloeit in het glas.

Geen complexe geur, maar een zeer duidelijke neus van warme appel. Achteraan de neus ruik ik ook wat (zoet)hout. Rook en malt zijn volledig afwezig.

De fruitige smaak is net zo uitgesproken als de geur: Deze whisky smaakt sterk naar appel. Hier komt ook het zouthout sterker naar voor dan in de neus. Toch wel een verrassend zachte smaak.

De finish sluit naadloos aan bij de smaak. Een korte zachte fruitige finish met een zweem van bittere druiven.

Over de volledige lijn een lekkere whisky. Toch wel een verrassend zachte Scotch voor een 18 YO. Net zoals de Glenfiddich, Pure Malt Special Reserve is dit een easy drinkin’ single malt.

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert in februari 2010

Score: 80



Ardbeg Rollercoaster

Tasting Notes Posted on 04/03/2010 12:13

Gisteren zijn de flesjes Rollercoaster toegekomen.
Eéntje open gedaan en aan een ‘diepgaand’ onderzoek onderworpen.

Initieel vrij krachtig in geur & smaak.
Het alcoholgehalte valt goed mee om ‘puur’ te drinken.

Met toevoeging van water heb ik de indruk dat er meer zoet te beleven valt.
Hij wordt iets zachter en naar mijn bescheiden mening meer genietbaar.

Na enkele uren in het glas met wat water erbij komt hij z’n waar karakter tonen….
Het temperament van de jongere delen verzwakt een beetje en geeft plaats aan een iets oudere typische ‘moderne’ Ardbeg.
Eindelijk!!

geur : vrij zware droge gerookte geuren, de turf komt vrij zoet over, composterend gras & hooi, frisse fruitige bourbon notes en enkele zwaardere sherry notes, iets verder van het glas merk ik opnieuw een soort frisse munt geur(?), chocolade, houtskool …

smaak : vrij overtreffende drogende rook, houtskool, smoked bacon, grassig, bijna humus achtig. Een (voor mij) offnote die ik vond was rubber. Net of je even aan een autoband hebt gelikt … maar erg lang blijf hij niet hangen en hoe langer in het glas hoe minder ervan terug te vinden is. Geeft wel iets vuils aan deze dram. Moeilijk om te zeggen of ik het nu echt een offnote vind of een aanvulling van de totale ervaring. Ik hou er niet zo van maar het stoorde niet echt (of toch niet lang 🙂

finish : long & Smokeeeyyyy …. maar niet echt super complex. Een beetje alsof je de asbak van je open haard leeg hebt gelikt ;-).

balans : helemaal niet slecht. Naar m’n bescheiden mening hebben ze van deze Ardbeg een mooie dram gemaakt door de jeugdige kracht van de jongere Ardbeg’s net voldoende aan te vullen met de iets oudere zachtere & mindere gerookte Ardbeg’s. Dit geeft hem kracht & diepgang, power & smoothness, rook & fruit. Alhoewel ik moet toegeven dat voor mij de rook primeerde.
Raar om te zeggen maar er zit iets ‘old school’ in deze dram. Misschien dat sommige van de ruwe ‘vuile’ smaken mij dit doen denken.

87/100



Label this!

Whisky Talk Posted on 04/03/2010 11:29

Handleiding voor etiketverzamelaars

Ik ben dol op whisky en wil graag zoveel mogelijk flessen bewaren (lege, bedoel ik dan), maar dat is werkelijk geen optie. Mijn bureau is op minder dan drie maanden tijd gaan lijken op een containerpark, gevuld met dozen leeggoed, metalen en kartonnen kokers van whisky, whiskey en bourbons. Dearly Beloved begint – terecht – te protesteren.

Eén van onze whiviebloggers, Expensivevino, bracht mij op een goed idee. Hij verzamelt namelijk enkel de labels. Dat neemt natuurlijk een pak minder plaats in en je kunt ze mooi opbergen in een fotoalbum of iets dergelijks. Dat is de oplossing!

Na enkele schromelijk mislukte pogingen om zelf de labels van de flessen te halen nodigde ik Expensivevino uit om mij de knepen van het vak te leren. En zoals dat dikwijls gaat met dit soort dingen is het een kwestie van enkele ‘tips & tricks’ om snel tot een goed resultaat te komen.
Gisteren, onder begeleiding van een Nikka All Malt, Auchentoshan 18 Year Old en een Bernheim Original, vulden wij onze avond met een bijzonder goed gesprek en enkele etiket-experimenten.

OK, hoe ga je te werk?

Type etiket

Eerst en vooral – en dit is eigenlijk een belangrijke stap – moet je achterhalen of het label zelfklevend is (dus met ‘inherente kleeflaag’ zoals een sticker) of gelijmd. Dat kan je het makkelijkst nagaan door de achterkant van het label te bekijken (dus door de lege fles heen, uiteraard). Een gelijmd etiket verraadt zich door strepen en zeer kleine luchtbelletjes.

Je herkent het het makkelijkst door te proberen een hoekje los te maken (doe dit liefst met het kleine label dat je op de achterkant van de fles vind en wellicht minder belangrijk acht). Komt het hoekje los, dan heb je een gelijmd etiket. Blijft het stevig vastzitten, dan betreft het een zelfklevend etiket.

Het is in het begin misschien een beetje zoeken, maar na enkele pogingen zal je het type makkelijk herkennen.

Gelijmd etiket

Een gelijmd etiket laat zich het makkelijkst verwijderen. Ga als volgt te werk:

Stap 1: vul uw wasbak (gootsteen, maar mag ook een badje zijn of iets dergelijks) met bijzonder heet water, liefst water dat gekookt heeft. Geloof me, met gewoon warm water uit de kraan lukt het niet!

Stap 2: vul ook de fles met heet water en leg ze in de gevulde wasbak.

Stap 3: wees geduldig; afhankelijk van het soort lijm dat werd gebruikt weekt je label los in een periode van 5 tot zelfs 30 minuten. Maar het is wel poepsimpel, je hoeft er verder niets voor te doen.

Stap 4: week voorzichtig het label af (in zoverre dat het niet helemaal vanzelf zou zijn losgekomen) en leg het tussen twee velletjes keukenrol om te drogen.

Stap 5: leg het geheel gedurende een dag tussen de pagina’s van een zwaar boek (vb. telefoonboek) om mooi recht en plat te worden.

Stap 6: Enjoy! (kleef het label in je boek, kader het in of… geef het aan een verzamelaar – hint, hint!)

Zelfklevend etiket

Hier wordt het iets moeilijker en heb je ook wat meer werk. Het vergt ook een klein beetje voorbereiding.

Benodigdheden:
• elektrische verfstripper
• doek of handdoek
• aardappelmesje
• plastic mapje (waar je A4 pagina’s in kan opbergen)

Ga als volgt te werk:

Stap 1: zorg dat alles klaarligt

Stap 2 : zorg dat de fles helemaal leeg is en leg ze op haar kant op een doek met het label naar boven.

Stap 2: verwarm het etiket met de verfstripper gedurende een minuut of drie à vijf. Zorg dat je het label niet aanraakt met het toestel of het papier kan verschroeien of zelfs vlam vatten (de verfstripper verwarmt tot zo’n 400°C). Verwarm het hele label, niet alleen de randen. Ook het midden moet mooi opgewarmd worden. Wat je dus eigenlijk doet is de lijm van de sticker terug vloeibaar maken.

Stap 3: leg de verfstripper terzijde (let op, hij blijft nog lang warm, dus leg hem ergens waar hij geen schade kan aanrichten aan je omgeving)

Stap 4: maak voorzichtig een hoekje van het label los met je mesje. Werk langs de rand van onder naar boven tot je het label over de ganse lengte hebt losgekregen. Neem dan voorzichtig het label tussen duim en wijsvinger en trek het voorzichtig los. Gebruik je vrije vingers om het andere eind van het label tegen te houden wanneer het eenmaal volledig is losgekomen (aangezien het anders zou kunnen opkrullen).

Stap 5 : kleef het onmiddellijk op het plastic mapje en wrijf goed aan. Dit plastic mapje wordt meteen de achterzijde van je label (want de lijm is niet verwijderd, natuurlijk).

Stap 6: leg het geheel gedurende een dag tussen de pagina’s van een zwaar boek (vb. telefoonboek) om mooi recht en plat te worden.

Stap 7 : knip voorzichtig langs de rand van het label uit.

Stap 8 : Enjoy! (kleef het label in je boek, kader het in of… geef het aan een verzamelaar – hint, hint!)

Hulp nodig!

Bij deze houd ik me warm aanbevolen voor al uw leeggoed (ik verzamel enkel etiketten van whisky die ik zelf geproefd heb, maar kan andere etiketten gebruiken om te ruilen natuurlijk). Vanzelfsprekend verwacht ik niet dat u de etiketten gaat afweken als u ze niet zelf verzamelt.

Ook aan de sponsors van Whivie een warme oproep om hun lege flessen (bijvoorbeeld naar aanleiding van een tasting) niet in de glasbak te laten verdwijnen. Ik kom er wel om!

Dank u!

Een dikke merci aan Expensivevino voor een bijzonder gezellige avond.

Slàinte!