Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Malts of Scotland by Luc Timmermans op 19/03/2010

Events Posted on 02/03/2010 21:55

Op vrijdag 19/03/2010 om 20u is er een Malts of Scotland olv. Luc Timmermans

De line-up voor deze avond is :

Ben Nevis 1996/2010, 57,10%, Sherry Hogshead, cask 1466, 258 bts
Littlemill 1990/2010, 54,3% Bourbon Barrel, cask 915, 142 bts
Glen Keith 1990/2010, 52,1% Bourbon Barrel, cask 13678, 232 bts
Macduff 1984/2009 54,90% Bourbon Cask, 120bts (Thosop Import)
Port Charlotte 2001/2010, 61,6%, Sherry Hogshead, cask 833, 336 bts
Clynelish 1982/2010 51,5% Bourbon Hogshead, # 5895, 263 bts

Glen Keith, Littlemill, Macduff en Port Charlotte klinken jullie misschien niet direct bekend in de oren, maar deze zeldzame pareltjes zijn zeker de moeite waard. Zoals gewoonlijk zullen wij ook enkele kleine hapjes voorzien.

De deelnameprijs bedraagt 25 euro voor leden en 30 euro voor niet-leden. Inschrijven kan rechtstreeks in onze winkel, gelegen in het Gaverland 70 te 9620 Zottegem of via een overschrijving op het rekeningnummer 979-5301098-53 met vermelding van tasting MOS + uw naam. De plaatsen zijn beperkt. Meer info te verkrijgen via info@hebrideanwhiskyclub.be of via info@whiskyhuis.be.

Als locatie hebben we gekozen voor t’Meileken, gelegen op het Stationsplein van Zottegem en is dus ook heel goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Café Meileken, Stationsplein 9 te 9620 Zottegem. Deuren open vanaf 19u45



Bowmore 12 Year Old ‘Enigma’

Tasting Notes Posted on 02/03/2010 21:54

Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: 12 Year Old Enigma
Kleur: vol goud
ABV: 40%

Deze Bowmore smaakt naar ‘more’!

Bowmore is de hoofdstad van Islay, maar groot is ze zeker niet. De distilleerderij is de grootste en oudste van het eiland, opgericht in 1779. De spirit van Bowmore gaat ondermeer in de blends Kind Pride, Clan Roy, Black Bottle en Islay Legend. Maar een groot deel wordt als single malt op de markt gebracht.

Deze expressie, de 12 Year Old Enigma, is een 1 literfles, aangezien ze enkel te verkrijgen is in de tax free shops, het zogenaamde travel retail segment. Mijn dram is een sample dat ik van Tom mocht ontvangen.

De kleur is vol goud, bijna amber en de dram is heel olieachtig. Een regelrechte plakboel aan het glas.

De neus is een zoete mix van karamel met de obligate, maar bijzonder zachte, rookgeur. Maar de turf is zeker niet dominant. Het ruikt een beetje naar nieuwe autobanden. Een mespuntje zeezout in boerenboter, verpakt in zoete sherry met honing. Er zit zelfs een tikkeltje appelsienlikeur in. Denk aan Cointreau, maar dan zachter. Als je hem even laten staan komt ook het hout beter door. Zeer aantrekkelijk en verrassend complex. Ik heb weinig zin om te beginnen proeven, zo lekker ruikt deze. Een ambitieus begin, alvast (wow, dit is wellicht de langste ‘neus’ die ik al geschreven heb, dat zegt genoeg)!

De eerste slok… Whoa! Een klap tegen je bek, echt waar! Halfweg droogt hij je mond en komt vooral de rook naar boven, onmiddellijk gevolgd door enkele zachte fruittoetsen en sherry. Maar zeer olieachtig, je kan hem bijna kauwen.

De afdronk is lekker lang en de turf speelt op het einde nog even de hoofdrol. Volkomen uitgebalanceerde whisky, wat mij betreft.

Binnenkort vertrek ik naar het buitenland. In de tax free shop ga ik op zoek naar deze. Hier wil ik een fles van! Tom, dit sample was een godsgeschenk, merci!

Score : 81

geproefd door Mark Dermul op 02-03-2010



The Octave, nieuwe reeks van Duncan Taylor

Aankondigingen Posted on 02/03/2010 21:02

The Octave is de nieuwe limited edition range Scotch Whisky van de onafhankelijke bottelaar Duncan Taylor & Co, uit het noordoosten van Schotland.

Het bedrijf is gespecialiseerd in zeldzame en unieke Schotse whisky’s en bottelt voornamelijk single casks in gelimiteerde oplagen van 70 tot 300 flessen. Omwille van deze kleine hoeveelheden moet de verpakking zeer cost effective zijn, wat betekent dat het label door een huisontwerper wordt ontwikkeld en de labels en capsules digitaal geprint worden.

Een Ocatve is een vat van 1/8 van een standaard hogshead cask, wat opportuniteiten biedt voor private eigendom van vaten. En dankzij de kleine hoeveelheden (slechts 70 flessen per vat) is de spirit zeer exclusief. De Single Malt Scotch whisky heeft een tweede rijping in ex-sherryvaten doorgemaakt, is niet chill-filtered, niet bijgekleurd en niet verdund met water – hij wordt dus gebotteld op vatsterkte.

Het label van de nieuwe Octave-reeks werd ontworpen door Allison Merrick en gedrukt door Windmill Print uit Aberdeen (Schotland) en gedrukt op Strathmore Writing Label Natural white en is zelfklevend.

origineel artikel op The Dieline, waar je meteen het nieuwe label kan scoren.



Nieuw HQ voor Glenmorangie in Edinburgh

Aankondigingen Posted on 02/03/2010 12:24

Glenmorangie heeft momenteel haar hoofdkwartier in Broxburn, West Lothian, maar kondigde aan van plan te zijn te verhuizen naar het prestigieuze ‘The Cube’-gebouw in het oosten van Edinburgh, de Schotse hoofdstad.

De verhuis zou rond moeten zijn tegen september 2010. Volgens woordvoerders van Glenmorangie werd gekozen voor de nieuwe locatie omwille van de ‘excellente transportmogelijkheden en leefbaarheid’.

Ook de nieuwe bottelaarij op de Alba Campus in Livingston ondergaat grote vernieuwingswerken. Deze speciaal voor de distilleerderij opgetrokken bottelarij zal hen in staat stellen de productie op te voeren om de verhoogde vraag naar Glenmorangie en Ardbeg whisky te kunnen blijven volgen.

Paul Neep, the CEO van Glenmorangie, zei: ‘Onze verhuis naar het centrum van Edinburgh, Schotlands’ cosmopolitische hoofdstad, is de volgende opwindende stap in de voortdurende ontwikkeling van de Glenmorangie Company.’

The Cube werd ontworpen door Allan Murray Architects, gebouwd door Sir Robert McAlpine en is eigendom van het Duitse immobiliënreus IVG.

Origineel artikel op BCC News.