Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: 12 Year Old Enigma
Kleur: vol goud
ABV: 40%

Deze Bowmore smaakt naar ‘more’!

Bowmore is de hoofdstad van Islay, maar groot is ze zeker niet. De distilleerderij is de grootste en oudste van het eiland, opgericht in 1779. De spirit van Bowmore gaat ondermeer in de blends Kind Pride, Clan Roy, Black Bottle en Islay Legend. Maar een groot deel wordt als single malt op de markt gebracht.

Deze expressie, de 12 Year Old Enigma, is een 1 literfles, aangezien ze enkel te verkrijgen is in de tax free shops, het zogenaamde travel retail segment. Mijn dram is een sample dat ik van Tom mocht ontvangen.

De kleur is vol goud, bijna amber en de dram is heel olieachtig. Een regelrechte plakboel aan het glas.

De neus is een zoete mix van karamel met de obligate, maar bijzonder zachte, rookgeur. Maar de turf is zeker niet dominant. Het ruikt een beetje naar nieuwe autobanden. Een mespuntje zeezout in boerenboter, verpakt in zoete sherry met honing. Er zit zelfs een tikkeltje appelsienlikeur in. Denk aan Cointreau, maar dan zachter. Als je hem even laten staan komt ook het hout beter door. Zeer aantrekkelijk en verrassend complex. Ik heb weinig zin om te beginnen proeven, zo lekker ruikt deze. Een ambitieus begin, alvast (wow, dit is wellicht de langste ‘neus’ die ik al geschreven heb, dat zegt genoeg)!

De eerste slok… Whoa! Een klap tegen je bek, echt waar! Halfweg droogt hij je mond en komt vooral de rook naar boven, onmiddellijk gevolgd door enkele zachte fruittoetsen en sherry. Maar zeer olieachtig, je kan hem bijna kauwen.

De afdronk is lekker lang en de turf speelt op het einde nog even de hoofdrol. Volkomen uitgebalanceerde whisky, wat mij betreft.

Binnenkort vertrek ik naar het buitenland. In de tax free shop ga ik op zoek naar deze. Hier wil ik een fles van! Tom, dit sample was een godsgeschenk, merci!

Score : 81

geproefd door Mark Dermul op 02-03-2010