Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Heaven Hill Distilleries, Inc.

Distilleerderijen Posted on 23/02/2010 18:21

Heaven Hill Distillery
Bourbon Heritage Center
1311 Gilkey Run Road
Bardstown, KY 40004
USA
Tel +1 502 337 1000
www.bourbonheritagecenter.com

Deze in Bardstown, Kentucky – de Bourbon Captital of the World – gevestigde distilleerderij is een gigant en sinds de oprichting in 1935, vlak na de opheffing van de Drooglegging, nog steeds in familiehanden.

Eén van de oprichters van de toen nog ‘Old Heavenhill Springs Distillery’ was de legendarisch stoker Joseph L Beam, die – nadat de Shapira-familie alle andere investeerders had uitgekocht en de distilleerderij overnam – als Master Distiller aanbleef, samen met Harry, diens jongste zoon.

Lange tijd werden bij Heaven Hill enkel twee bourbons gemaakt, namelijk Evan Williams en Elijah Craig. Maar de afgelopen dertig jaar heeft het bedrijf haar portfolio enorm uitgebreid. Niet alleen bourbon, maar ook gin, vodka, malt whiskey en vele andere dranken.

Getroffen door een brand op 7 november 1996, ging de distilleerderij bijna volledig in de vlammen op, samen met meer dan 340.000 liter spirit die lag te rijpen. Heaven Hill kon op dat ogenblik enkel overleven dankzij de aankoop van de nieuwe Heaven Hill Bernheim Distillery in Louisville. Het gisten, mashen en distilleren gebeurde vanaf dan in deze distilleerderij, terwijl het rijpen, bottelen en verzenden nog steeds in Bardstown gebeurde.

In 2004 opende het zogenaamde Bourbon Heritage Center in Bardstown, waar rondleidingen van de fabriek worden georganiseerd. Heaven Hill stond ook mee aan de wieg van het jaarlijkse Kentucky Bourbon Festival, dat duizenden bourbon- en whiskeyliefhebbers aantrekt.

Hieronder volgt een kort overzicht van de belangrijkste bourbon en whiskey-labels uit de portfolio van Heaven Hill Distilleries, Inc.

Bourbon

– Cabin Still
– Echo Spring
– Elijah Craig
– Evan Williams
– Fighting Cock
– Heaven Hill
– Henry McKenna
– J.W. Dant
– Old Fitzgerald

Whiskey

– Bernheim Original
– Cluny Blended Scotch Whisky
– Glen Salen Pure Malt Scotch Whisky
– J.T.S. Brown
– Georgia Moon
– Kentucky Deluxe Blended Whiskey
– Kentucky Supreme Blended Whiskey
– Mattingly & Moore
– Parker’s Heritige Collection
– Pikesville Supreme Straight Rye Whiskey
– Rittenhouse Straight Rye Whiskey
– T.W. Samuels

Een deel van het succes van de verschillende labels van Heaven Hill is ongetwijfeld ook het feit dat ze bijzonder betaalbaar zijn.



Ardbeg Rollercoaster

Whisky Talk Posted on 23/02/2010 15:20

Hallo bloggers,

Velen (onder wie ikzelf) hebben met de handen in het haar gezeten op maandag 15 februari l.l. om één (of 2) fles(sen) hiervan te bestellen en dan nog op een gecrashte website terecht kwamen, temeer omdat de geruchten de ronde deden dat er slechts een 2 à 3.000 tal zouden gebotteld worden.

Uit onderstaand artikel, gepubliceerd in Whiskyfun.com’ blijkt echter dat er waarschijnlijk veel meer flessen op de markt gebracht worden. Nog te verkrijgen dus in de shop en inloggen als “committee member”.

Ardbeg ‘Rollercoaster’ (57.3%, OB, Committee, vatting of ten vintages, 2010) the last ten years (including some sherry), so it may be a better representation of the current Ardbeg style than a bourbonised single cask or even an ‘age-statement’ version. Not too sure about the outturn, as a good friend of mine said: ‘most are guessing low (2-3000) but I’ve been told 15,000 worldwide‘. If that is true, that would suggest they have used more than just one cask from each vintage. It seems that it’ll be available both from Ardbeg’s website on February 15 and from several US retailers. Colour: straw. Nose: ha, this one starts as kippery as whisky can be! What’s even more striking are the notes of cooked ham that aren’t often to be found in Ardbeg, even young ones. Yet, it doesn’t smell immature despite the slightly raw whiffs of mercurochrome and tincture of iodine. Very funny development on… wait, Absinth? Serious! Also embrocations, dill… Between a pharmacy and an herbalist’s shop. Some pears, sign of youth. The peat isn’t really big, maybe it’ll come out louder with water. With water: changes a lot, now much more on metal polish, soot, linoleum, apple peelings and wet clothes and newspapers. Still no huge peat and no ‘new rubber boots effect’. Mouth (neat): punchy and powerful, much, much peatier, smokier and rougher than the nose suggested. Not exactly ‘Supernova-esque’ but closer to that one than to, say the regular Tens. Something herbal and bitter, artichoke liqueur (I’m sorry), or Fernet-Branca… Stomach bitter? You have to like that – I do. With water: less bitter herbs and more ‘sweet’ ones, aniseed, cider apples, then quite some limejuice and more and more salt. And smoke, of course. Finish: long, salty and earthy, not that far from the old 10 at this point. Notes of gentian spirit as often in youngish Ardbegs (I think!) as well as a little eucalyptus/cough drops. Comments: nose and palate are quite different but what’s sure is that it’s a straight and genuine Ardbeg, especially on the palate. The younger parts (3 to 6yo) do not show off too much, which is probably great news, but it’s obviously not an old Ardbeg. Great work, it must have been tricky to compose such a vatting. SGP:256 (nose) and 369 (palate) – 88 points.

Heb ondertussen toch een bestelling kunnen plaatsen en wacht geduldig (???) de komst van het levenswater af.

Ga ondertussen maar een ander “peatyke” pakken. smiley

Groetjes en SLAINTE !!! smiley

Guido.



Dalmore 50 Year Old Candela

Aankondigingen Posted on 23/02/2010 11:52

De bekende Dalmore Distillery heeft een nieuwe expressie op de markt en niet zo maar één.

Hun Master Blender, de bekende Richard ‘The Nose’ Paterson, creëerde deze exclusieve 50 Year Old in hoogsteigen persoon. Hij liet volgende optekenen: ‘This is your chance to taste perfection.’

Deze Dalmore 50 Year Old kreeg de naam ‘Candela’ mee, wat de internationale maatstaf voor de intensiteit van licht is. Goed gekozen, aangezien Dalmore deze aanprijst als hun ‘brightest creation’.

Maar het is nog mooier dan gedacht. Want deze whisky is een blend van verschillende vintage whisky’s, waarbij de jongste van 1951 is en de oudste zelfs van 1868!

Er zijn slechts 77 flessen van 70cl afgevuld aan een ABV van 45%.

Kostprijs (zit u neer?): 7.350 pond, oftewel zo’n dikke 8.000 EUR.

Zullen we samenleggen? smiley



Aberlour Distillery

Distilleerderijen Posted on 23/02/2010 09:55

Aberlour Distillery
Aberlour High Street
Aberlour AB38 9PJ
UK
tel +44 1340 881 249
aberlour.admin@chivas.com
www.aberlour.com

De distilleerderij werd in 1879 door James Fleming (1830-1895), een voormalig florissant graanhandelaar en bankier, opgericht. Hij bouwde ze vlakbij de St Drostan’s Well, waardoor hij Aberlour meteen voorzag van een ongelimiteerde voorraad puur bronwater. De bekende whiskyjournalist Alfred Barnard – die de distilleerderij bezocht in 1880 – omschreef ze als ‘een perfect moderne distilleerderij’.

In 1898 vergingen een groot aantal gebouwen in een vlammenzee, alsook het merendeel van de voorraad. Onder het goedkeurende oog van de bekende Schotse architect Charles Doig (bekend van het pagode-vormige dak boven de kilns van de meeste distilleerderijen), werd Aberlour herbouwd.

Modernisatie van de afgelopen 100 jaar hebben het aangezicht van de stokerij en haar omgeving drastisch veranderd. Toch zijn ook heel wat elementen, vooral de traditionele manier van werken, behouden. De laatste toevoeging aan het complex zijn de Fleming Rooms, het bezoekerscentrum dat zijn naam dankt aan de oprichter.

Aberlour staat al meen dan een decennium in de top 10 van de best verkopende malts ter wereld. In 2009 stak het zelfs Glenfiddich voorbij als best verkopende whisky in Frankrijk. Dit is volgens insiders onder meer te danken aan de introductie van de 10 Year Old Sherry Cask Finish en de 15 Year Old Cuvée Marie d’Ecosse. Die laaste is enkel in Frankrijk verkrijgbaar.

De core range van Aberlour ziet er als volgt uit:
10 Year Old
15 Year Old Sherry Finish
a’bunadh

Duty Free:
1990 Vintage
12 Year Old Sherry Matured
15 Year Old Double Cask Matured

Frankrijk:
12 Year Old Double Cask Matured
15 Year Old Cuvée Marie d’Ecosse
31 Year Old

Archief (niet meer geproduceerd):
30 Year Old 1970
Distillers Selection
Special Reserve

Er zijn ook enkele bottelingen beschikbaar van onafhankelijke bottelaars zoals Duncan Taylor (1992 en 1995) en Dewar Rattray (1996)