Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

7 BenRiach aanwinsten

Whisky Talk Posted on 19/02/2010 19:29

Het lijkt er sterk op dat dit uit de hand aan het lopen is, maar geloof me: dat is niet het geval.

Deze 7 nieuwe expressies zijn slechts 2cl samples die ik van Jeroen kreeg. Ze zijn afkomstig van zijn BenRiach tasting op 9 februari. Ik kon er helaas niet bij zijn, maar Jeroen was zo vriendelijk ze voor mij te bewaren.

1- BenRiach 1984 Peated Oloroso
2- BenRiach 1975 Peated Port Finish
3- BenRiach 18 Year Old Moscatel Finish
4- BenRiach 18 Year Old Gaja Barolo Finish
5- BenRiach 16 Year Old
6- BenRiach 12 Year Old Heredotus Fumosus
7- BenRiach 1988 Virgin Oak Finish for Belgium

Ik zal ze – en ik ga hier niet ‘binnenkort’ zeggen, want ik kan stillaan niet meer volgen – proeven en de tasting notes volgen. But don’t hold your breath…

Alleszins een mooie toevoeging aan Mark’s cabinet dat nu maar liefst 118 verschillende expressies telt.

Slàinte!



Dank u, Mark!

Dank u! Posted on 19/02/2010 13:14

De beleefdheid gebied to return the favour. Daarom …

Als bedankje voor het staal van The Glenlivet 18 Year Old, kreeg ik van Mark een sample van de Glencadam 10 Year Old kado.

Maar dat was nog niet alles. Deze week is onze bestelling Highland Park Tasiting Collection vanuit de UK toegekomen. Jammer, maar één van mijn flesjes heeft de reis niet overleefd.

Mark was zo vriendelijk om mij een sample Highland Park 25 Year Old van zijn fles af te vullen om mijn gebroken flesje te vervangen.

Hartelijk bedankt daarvoor!



Cooley Tasting 18/02 (verslag)

Events Posted on 19/02/2010 13:10

Op donderdag 18 februari was het weer verzamelen geblazen in Denis Foley’s Irish Pub in Gent voor een Cooley tasting, georganiseerd door The Bonding Dram met als gastspreker niemand minder dan de Cooley brand ambassador Linda Khalfi.

Het zou een interessante, leerrijke, maar bovenal bijzonder gezellige avond worden. Niek, Ilse en ik konden zelfs mijn Dearly Beloved Sofie overtuigen om eens mee te gaan. ‘Zoet, het zijn Ierse whiskey’s, bijzonder zacht. Echte meidendrank, je moet mee!’ Zo gezegd zo gedaan. Ze heeft het zich niet beklaagd.

Toegegeven, het was geen full house. Er bleven een drietal stoeltjes onbemand. De afwezigen hadden ongelijk! Maar voor ons was dat een voordeel, want op het einde van de avond werden de open flessen per opbod verkocht en konden velen een goede deal doen. Of wat dacht je van een halve fles Connemara Sherry Finish voor 15 EUR? Niek en ik kochten twee halve flessen: Greenore 15 Year Old en Kilbeggan 15 Year Old Premium Blend. Nice!

Linda Khalfi gaf een duidelijke uiteenzetting over Ierland’s enige onafhankelijke distilleerderij in haar heerlijke Corky accent, daarbij enkele leuke weetjes rondstrooiend zoals de herkomst van de naam Tyrconnell. Blijkbaar heeft dit onpopulaire paard tijdens een race – de weddenschap was 100 tegen 1 dat Tyrconnell zou winnen – onverhoopt als eerste de streep gehaald en besloot de stoker zijn label naar dit edele dier te vernoemen. Mooi verhaal! Ook bijzonder is te weten dat Cooley – in tegenstelling tot de andere Ierse distilleerderijen – enkel double distilled produceert in plaats van triple.

OK, de line up dan.

1. Kilbeggan (blend) – The Welcome Dram : 40% ABV, ca. 20 EUR
De neus was zoete mout met koekjes en smaakte licht gekruid. De afdronk was heerlijk lang en warm. Het is een single blend van 4 tot 6 jaar oud en volgens Linda ideaal in Irish Coffee.

2. Kilbeggan 15 Year Old (premium blend) : 40% ABV, ca. 75 EUR
Deze premium blend heeft veel meer karakter dan zijn kleine broer. De neus is opnieuw zoet (da’s geen verrassing, natuurlijk) met sinasschil, abrikozen en best wel scherpe kruiden. Een toets karamel wordt losgemaakt met een druppeltje water. Deze olieachtige dram is stevig gekruid, maar heeft een verrassend korte en zachte finish.

3. Greenore 15 Year Old (single grain) : 43% ABV, ca. 65 EUR
Eén van mijn persoonlijke favorieten die in 2007 op de markt kwam in een limited edition van 5.000 flesssen. De neus vol eik, vanille en honing (van het bourbon-vat) is clean en best lekker. Hij smaakt houterig en licht gekruid met een zachte, mediumlange afdronk. Gezien het prijsverschil met de 8 Year Old (ca. 35 EUR) kan deze de jongere niet vervangen als daily dram.

4. Tyrconnell 10 Year Old Port Finish : 46% ABV, ca. 60 EUR
Deze naar het winnende paard vernoemde dram heeft na zijn 10 jaar rijping op eikenhouten vaten nog een finish van 5 à 6 maanden gekregen op portovaten. Hij ruikt naar donker fruit (bes, pruim) en de port finish is dominant. Toevoeging van water geeft deze zelfs een aroma van cacao. Hij smaakt naar vers fruit en chocolade en is stevig gekruid. Ook de finish is lang, warm en kruidig. Ik vond hem – in tegenstelling tot mijn disgenoten – beter met wat water.

5. Connemara 12 Year Old Peated : 40% ABV, ca. 65 EUR
Een mooie introductie tot geturfde whiskey. In de neus moet je zelfs echt op zoek naar de turf, want slechts 15 ppm. Voorts ruikt hij voornamelijk naar vanille, eik en een beetje rubber. Hij smaakt best romig en fruitig, maar is weinig uitgesproken. Hij heeft een korte, kruidige afdronk.

6. Connemara Sherry Finish : 46% ABV, ca. 55 EUR
Het zal u niet verbazen als ik begin met ‘De neus is vooral sherry…’. Maar daarnaast ruik je ook eik en rode vruchten. Deze smaakt een pak rokeriger dan de 12 Year Old, maar ook lekker romig met zoete toetsen. De afdronk is daarentegen bijzonder lang. Er zijn blijkbaar slechts 9500 flessen afgevuld en op de metalen doos staat geen fotomodel, maar een medewerker uit de kuiperij van Tyrconnell die dit een bijzonder eer vind (je zou voor minder). Water komt deze sherry finish echter niet ten goede. Drink hem neat!

7. Connemara Cask Strenght : 57,9% ABV, ca. 45 EUR
De eerste whiff is een explosie van alcohol in je neus. Kan moeilijk anders met zo’n alcoholpercentage. Voorzichting blijven ruiken is de boodschap. Dan ontdek je ook fruit (een beetje citrus), lichte turf en een mespuntje karamel. Hij smaakt opnieuw romig, rokerig maar niet té en best fruitig. De finish… een eeuwigheid aan kruiden. Lekker! In tegenstelling tot de sherry finish is deze wel weer veel beter met een paar druppeltjes water. Vooral de neus is daarbij gebaat, lijkt me (en Niek was het hier tegen alle verwachtingen mee eens).

Jeroen, die vanavond tot ‘gietslaaf’ gedegradeerd werd, maar daar duidelijk niet het minste probleem mee had omdat Linda nu éénmaal een ravissante verschijning is die het ook nog goed kan uitleggen, had deze line-up zelf samengesteld. Ze was zeker de moeite waard.

Aan het einde van de avond werd door middel van handopsteking een top drie samengesteld. Enige hilariteit ontstond toen ondergetekende blijkbaar als enige zijn hand opstak bij ‘nummer 1’ voor Kilbeggan 15 Year Old. In een zweem van wettige zelfverdediging riep ik uit ’dare to be different’, daarbij schaamteloos de slogan van een andere blend (Black Bottle) parafraserend en werd beloond met een bescheiden applaus. Bedankt voor de steun, dames en heren. Ik vond hem nu eenmaal de lekkerste op dat moment en – ik weet het, ik weet het – de Kilbeggan 15 zit nu éénmaal in een fles die zijn gelijke niet kent qua vormgeving en uitstraling. I’m a softy, ik beken.

De uiteindelijke uitslag van het (wellicht veel beter beslagen) publiek gaf deze top drie:
1. Connemara Cask Strenght
2. Connemara Sherry Finish
3. Tyrconnell Port Finish

Wat een leuke tasting!

Het was ook een fijn weerzien met enkele oude bekenden (hey, Luc!) en een leuke ontmoeting met enkele nieuwe gezichten (ik herinner me Bart, Timothy en Dersou bij naam). Sommigen ervan had ik al ‘virtueel’ ontmoet via het Blog of de Facebook page, maar het was fijn om hen gisteren ook in realiteit tegen het vege lijf te lopen en een praatje te maken. Goed gezelschap!

Afgezien van de twee eerder genoemde halve flessen schafte ik mij ook een Kilbeggan blend aan. Kwestie van de Irish Coffee te proberen. En ik ging ook naar huis met enkele BenRiach samples van een vorige (door mij gemiste) tasting (waarvoor dank, Jeroen).

Kers op de taart: Dearly Beloved heeft gisteren toegezegd om eind september een uitstapje te maken naar Schotland om enkele distilleerderijen te bezoeken (Auchentoshan op kop, natuurlijk!).

Mission accomplished.



Whisky labels

Aankondigingen Posted on 19/02/2010 12:00

Hallo, ik heb mij vandaag aangesloten bij Whivie , ben nog maar een beginnende amateur , maar probeer mijn kennis en smaakpalet regelmatig bij te schaven….

Heb ook een vraag die met de drank op zich niets te maken heeft , maar een uitloper van mijn hobby is, namelijk het verzamelen van whisky labels (ook whiskey, bourbon enz…)

Zijn er mensen die zich aangesproken voelen of met een aantal labels of etiketten zitten waar ze zo direct niets mee doen…..ik heb hier interesse voor….laat mij maar iets weten



Dank u, Niek!

Dank u! Posted on 19/02/2010 09:11

Gisteren kreeg ik bezoek van Niek en Ilse, goede vrienden van way back when, die – naar eigen zeggen – door mijn aanstekelijk enthusiasme ook op de whiskytrein gesprongen zijn. Ik kan daar natuurlijk alleen maar blij om zijn.

Ze kwamen langs om mee te gaan naar de Cooley tasting in Gent (verslag volgt eerstdaags) en hadden een sampeltje mee voor me.

Deze Glenlivet 18 Year Old misstaat niet naast mij 12 Year Old en is hopenlijk zo lekker als de geur en kleur doen vermoeden.

Daarnaast hebben we samen, op de Cooley tasting, twee flessen gekocht. Bottle sharing, blijkt zoiets te heten. Het is een manier om (ietwat duurdere) flessen aan te kopen en te delen. Enige discipline en vertrouwen zijn hiervoor wel vereist, lijkt me, aangezien de fles eerst bij de ene, daarna bij de andere blijft staan.

Zo kochten we samen de Kilbeggan 15 Year Old en de Greenore 15 Year Old (het is te zeggen, een halve fles van beide, want ze waren tijdens de tasting voor de helft geschonken – dit betekent dus dat we voor een prikje elk een kwart fles van deze drams op ons konto konden schrijven, volg je nog?).

Bedankt, Niek, dat je hier aan meegedaan hebt. Zo kunnen we voor een prikje toch enkele heerlijke drams proeven.

Nu maar hopen dat de Kilbeggan niet leeg is bij mijn volgende bezoek aan Niek (want hij mocht de fles eerst meenemen volgens onze afspraak), of er zwaait wat!