Distilleerderij:?
Regio: Schotland
Leeftijd: 35 jaar
ABV: 44,1%
De smaak was in ieder geval geweldig. Een complexe smaak van honig en caramel met een lekkere afdronk.
Score: 89
'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!
Distilleerderij:?
Regio: Schotland
Leeftijd: 35 jaar
ABV: 44,1%
De smaak was in ieder geval geweldig. Een complexe smaak van honig en caramel met een lekkere afdronk.
Score: 89
Distilleerderij: Bunnahabhain (Gordon Graham & Co)
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Black Bottle
ABV: 40%
Deze whisky werd door whisky Magazine verkozen tot beste blenden whisky. Dit is terecht. Dit is een topper aan een lage prijs max. 25 euro. Deze whisky gebaseerd op de islay whiskies is echt zeer lekker. De smaak is uiteraard zeer rokerig maar ook zeer zacht en zoet. De whisky is perfect in balans. Deze blend mag er zijn. Ik heb alvast een fles gekocht.
Score: 86
Distilleerderij: The Balvenie
Regio: Schotland (Speyside)
Leeftijd: 1989
ABV: 40%
De typische honig smaak word hier verdrongen door de port finish en eigenlijk vind ik deze een ontgoocheling. Slecht kan je deze niet noemen. Ik had de 21 jaar portwood finish proberen proeven in Gent op het whisky festival maar die was wegens succes al uitgeput. Hopelijk is die lekkerder. Deze was niet slecht maar kon mij persoonlijk niet bekoren.
Score: 73
Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Leeftijd: geen vermelding
ABV: 48%
Deze whisky een probeersel van Benriach wordt aangekondigd als de “peated speyside”. De geur is veelbelovend, lekker veel rook. Je smaak veel turf en de whisky is ook zacht maar er is weinig karakter in deze whisky en afdronk is ronduit zwak.
Laat deze maar links liggen.
Score: 65
Distilleerderij: Tullibardine
Regio: Schotland (Highlands)
Leeftijd: vermelding 1998-2009
ABV: 46%
Dezelfde fruitige smaak met wat kruiden. De sauternes finish is voor mij een succes. Dit geeft echt iets meer aan deze whisky de smaak is wat complexer. Een lekkere finish.
Score: 84
Distilleerderij: Glen Garioch
Regio: Schotland (Highlands)
Leeftijd: 19 jaar
ABV: 54,6%
De whisky is zeer zacht in de mond, je proeft honig en dit gaat al snel over naar een kruidige afdronk. Persoonlijk heb ik het niet zo voor kruidige whiskies.
Score: 72
Distilleerderij: St George’s
Regio: Engeland
Leeftijd: 3 jaar
ABV: 46%
Deze whisky op het whisky festival gratis kunnen proeven. Deze whisky werd al op talloze sites met de grond gelijk gemaakt dus veel verwachtingen had ik niet.
Gekozen voor chapter 6 de geturfde whisky. De whisky is uiteraard nogal rokerig maar ook zeer zacht. Er ontbreekt nog wat karakter maar voor een 3 jarige is dit best ok.
Deze whisky is niet slecht en heeft zeker toekomst.
Score: 72
Distilleerderij : Glen Elgin
Regio: Schotland (Speyside)
Leeftijd: 16 jaar
ABV: 58,5
Deze whisky heeft een complexe maar aangename smaak. Je proeft sinaasappel, vanille en een beetje chocolade. De whisky is goed in balans en ondanks het hoge alcohol percentage kan je deze ineens doorslikken zonder je keel te verbranden.
Dit is een echte topper. Een fles kost snel 70 euro maar dat is deze zeker waard.
Score: 90
Distilleerderij: Tullibardine
Regio: Schotland (Highlands)
Leeftijd:vermelding 1992-2009
ABV:46%
Ik heb thuis de sherry finish dus ik keek ook uit naar de port wood finish. Zoals we gewoon zijn van Tullibardine smaakt de whisky fruitig en ook wel wat kruidig in de mond. De port finish maakt de whisky eigenlijk een beetje flets. Ik had hier meer van verwacht. De sherry finish is lekkerder.
Score: 71
Distilleerderij: Port Ellen
Regio: Schotland (Islay)
Leeftijd: 28 jaar
ABV: 53,8%
Naar deze whisky die van wege de zeldzaamheid zeer duur is 200 euro of meer keek ik al lang uit. Nu op het whisky festival in Gent heb ik deze eindelijk eens kunnen proeven.
Het is een whisky die wel wat rook bevat maar niet zo veel als bvb. Lagavullin en Ardberg. Ik vond de whisky goed in balans maar wel nogal droog. De whisky plakt ook aan het glas. Is dit een absolute topper? Wel voor mij niet in ieder geval. Mocht zo een fles 40 euro kosten ik zou ze mij kopen maar met nog een nul erachter nee dank u.
Sorry maar deze whisky is niet slecht, maar de vele euro’s die je ervoor moet neertellen zijn niet terecht.
Score: 77
Distilleerderij: Dufftown
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Singleton of Dufftown 12 Year Old
Kleur: vol goud
ABV: 40%
Cadeau Malt
In 2006 werd deze Singleton of Dufftown gelanceerd in het travel retail segment. Je kan hem pas sinds 2008 ook buiten de tax free shops krijgen. Dufftown werd toen, met een ongeziene reclamecampagne van zo’n miljoen euro, gelanceerd. Vandaag kan je hem gewoon in de supermarkt kopen voor nog geen 30 EUR (maar koop hem liever bij een van onze sponsors!).
Dufftown is de tweede distilleerderij van Diageo in termen van productie, na de gloednieuwe in Roseisle die pas vorig jaar in productie ging. In Dufftown wordt maar liefst 5,8 miljoen liter spirit per jaar geproduceerd. Ongeveer 97% van Dufftown’s productie verdwijnt in blends, waarbij Bell’s de belangrijkste afnemer is, met voorsprong op Dewar’s en Johnnie Walker.
Officiële bottelingen zijn er nauwelijks. Naast deze 12 Year Old, verscheen er eerder enkel een Singleton of Dufftown 15 Year Old.
Wat die Singelton-reeks betreft, trouwens, is de Dufftown een verderzetting van de stopgezette reeks met Auchroisk. De enige nog bestaande Singelton expressies zijn een Glen Ord en Glendullan.
De neus is licht, rijk aan vanille, noten (amandelen?) en bloemig. Medium zoet, zeg maar.
Ik proef gekruide mout op de voorgrond, die snel wordt ingehaald door notenolie, gedroogde rozijnen en zelfs sinaasappelschil en droge koekjes. Sherry is ook duidelijk aanwezig.
De afdronk is best bitter en heet, maar kort.
Dit is een eigenlijk een hele gewone whisky, ideaal als cadeau-fles voor een novice. Niet bijzonder complex, maar heel drinkbaar en toegankelijk.
Score : 74
geproefd door Mark Dermul op 06-02-2010
Vandaag zijn er weer twee nieuwe aanwinsten voor de barkast gearriveerd.
De eerste is een blend van de Edtrington Distillers Ltd, namelijk de Twenty Twenty waarover ik u al eerder informeerde.
De tweede is een Macallan 10 Year Old Fine Oak, die ik verkreeg door de Vivabox te verzilveren die ik van mijn collega’s kreeg voor mijn verjaardag.
Ik zal u zo snel mogelijk op tasting notes vergasten. Dit zijn beide full bottles, dus ook beschikbaar om als samples van 3cd te ruilen tegen gelijk(w)aardige drams voor de geïnteresseerden (maar even geduld, want ik zit zonder sampleflesjes).
Slàinte!
Distilleerderij: Goldlys
Regio: België
Fles: 1994 Limousin Cask
Kleur: goud
ABV: 55%
Belgische bourbon?
De eerste keer dat ik Goldlys proefde (dat was de Goldlys Owner’s Reserve), sloeg deze mij enorm tegen. Dat gezegd zijnde was mijn score niet overwogen en zelfs bijzonder flauw. Wie scoort er nu een whisky minder dan 50, Dan scoor je hem beter niet. Beginnersfoutje.
Op het Gentse whiskyfestival, aan de stand van Filliers, werden alle expressies van Goldlys aangeboden ter tasting. Het leek mij een opportuun moment om eens een speciale botteling te proeven. Het werd deze 1994 Limousin Cask. Daar was al heel wat om te doen geweest.
De geur is alvast veelbelovend, want vol vers fruit, vanille, veel eik. Ook kandijsuiker en iets dat aan meubelwas (Plegde of Kraska?) doet denken. Maar daar staat wel tegenover dat het niet echt natuurlijk ruikt. Nogal chemisch en gemaakt. Mijn verwachtingen duiken onmiddellijk weer naar beneden en de zinsnede ‘Zie je nou wel?!’ spookt door mijn hoofd.
In de mond is hij eerder droog en bijzonder kruidig. Ik moet denken aan leder en fruit, maar overstemt door nootmuskaat en peper. Ik weet niet of ik dit nu lekker vind of niet. Hij doet me eerder denken aan Amerikaans spul, maar dan niet half zo lekker als een Bernheim Original of zelfs een Buffalo Trace.
In de lange, droge afdronk is het hout de hoofdrolspeler en worden de toetsen van honing en banaan resoluut op de achtergrond gedreven.
Op diverse blog wordt deze expressie de hemel ingeprezen als bijzonder complex, met scores achteraan in de 80, maar mij kan ze niet echt bekoren. Ik snap het niet. Ik ben hier wellicht nog niet klaar voor.
Score : 69
geproefd door Mark Dermul op 06-02-2010
Distilleerderij: Bunnahabhain
Regio: Schotland (Islay)
Fles: 11 Year Old (Adelphi)
Kleur: stro
ABV: 40%
Gentle Taste of Islay
Vele liefhebbers, mezelf incluis, breken hun bek over deze Keltische benaming. Nochtans is het niet zo moeilijk, eens je het weet. Bunnahabhain wordt ‘boenahaven’ uitgesproken en betekent ‘riviermond’. De distilleerderij ligt in het noorden van het eiland Islay aan de kust die naar de rondkende naam ‘Sound of Islay’ luistert, ver ten noorden van de veel bekendere distilleerderijen Ardbeg, Lagavulin en Laphroaig. Dat ze zover uit elkaar liggen is bijna metaforisch, want ook qua smaak is er een hemelsbreed verschil.
Bunnahabhain staat namelijk bekend als de ‘zachte’ Islay whisky, met een turfgehalte van 3 ppm (speciaal voor de levering van whisky voor de blends Famous Grouse en Black Bottle, waarvan Bunnahabhain het hart vormt).
De geur is licht, fris. Honing, karamel en een beetje turf. Na een tijdje krijg je meer aroma’s, zoals fruit en leer. Zacht, hoor. Goed te doen voor een beginneling.
De eerste slok is wat ziltig, maar dan evolueert hij naar zoet, lichtjes rokering en zelfs wat kastanjes.
De afdronk is medium van lengte, licht gezouten, maar heerlijk afgewerkt met fruit (appels) en karamel.
Voor mijn eerste kennismaking met Bunnahabhain, zeker een geslaagde dram.
Score : 81
geproefd door Mark Dermul op 09-02-2010