Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Whiskyfestival België

Events Posted on 28/10/2009 23:15

Op 6 en 7 februari 2010 gaat in Gent het Whiskyfestival door.

Locatie : ICC Gent
Web : www.whiskyfestival.be
Inkom : 30 EUR (inbegrepen: tasting glas, programmaboekje en 5 drams)

Zaterdag 6 feb 2010 van 13 tot 18u
Zondag 7 feb 2010 van 13 tot 18u

Ongetwijfeld zal iemand van Whivie! aanwezig zijn en verslag uitbrengen.

Slainte! Whivie!Connemara Peated Single Malt

Tasting Notes Posted on 28/10/2009 22:25

Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: Peated Signle Malt
Kleur: goud
ABV: 40%

Een beetje water voor een beter boeket

Nog zo’n juweeltje van de Cooley distilleerderij (waar ook Greenore vandaan komt), net ten zuiden van de Ierse grens. Deze won twee gouden medailles in 2008. Dat was precies de reden waarom ik hem aankocht, en het zal niet mijn laatste fles geweest zijn.

Hij wordt soms ook ‘The Smokey One’ (de Rokerige) genoemd, omdat hij ‘peated’ is, dat wil zeggen geturfd, maar zeker niet overdreven. Dat hij geturfd is, is voor een Ierse whiskey uitzonderlijk.

Het begint met een zoete, honingachtige toets, gevolgd door gedroogd fruit. De afdronk is inderdaad wat rokerig en duurt lekker lang. Een beetje een Iers buitenbeentje, zeg maar, maar zeker de ideale overstap van de zachtere Ierse dram of de zoetere Lowland dram naar de meer rokerige varianten uit het noorden.

Ik ben wel van mening dat het boeket beter tot zijn recht komt als je een klein beetje water toevoegt.

Score : 76

geproefd door Mark Dermul op 06-10-2009Greenore 15 year old

Tasting Notes Posted on 28/10/2009 22:16

Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: 15 year old
Kleur: zonlicht
ABV: 43%

De oudste Single Grain

Voor zover ik kon nagaan is dit de oudste single grain (dus niet single malt) Ierse whiskey op de markt, gedistilleerd door Cooley’s, net ten zuide van de Ierse grens. Om te beginnen, is hij lekkerder dan de 8 year old, maar dat hoeft niet te verbazen.

Hetzelfde karakter en smakenpallet, doch iets voller met een wat langere afdronk, onder meer te danken aan het iets hogeren ABV.

Hij is niet zo makkelijk te vinden in België, omdat er maar 5000 flessen de oversteek maken.

En hebt u die fles al eens goed bekeken? Wat een elegantie! Dit is voor mij de mooiste fles op de markt op dit ogenblik.

Score : 75

geproefd door Mark Dermul op 05-10-2009Greenore 8 year old

Tasting Notes Posted on 28/10/2009 22:15

Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: 8 year old
Kleur: stro
ABV: 40%

De zachte Single Grain

Deze Ierse whiskey wordt gerijpt op ‘single use’ bourbon-vaten, waardoor hij zijn subtiele vanillatoets krijgt, alsook de honingachtige zoetheid. Hij heeft een zeer zachte en specifieke smaak (net als de 15 year old).

De neus is heel zacht, voornamelijk zoete mais en heerlijke hints van bourbon en citroen. Maar vanille overheerst toch wel.

Hij heeft een volle, doch zachte smaak, met een smelt-in-je-mond mouttoets.

Ik vond het een heerlijke ontdekking en heel verschillend van een aantal andere whiskey’s. Totaal niet rokerig en daarom zeker een goeie dram voor liefhebbers die pas aan hun avontuur met het levenswater beginnen. Ook de dames zullen deze whiskey zeker appreciëren.

De 15-jarige variant, die pas in 2009 op de markt kwam, is – zoals kon worden verwacht – nog net iets beter en daarom één van mijn persoonlijke ‘alledag aperitief-whiskeys’

Score : 71

geproefd door Mark Dermul op 04-10-2009Bushmills 10 year old

Tasting Notes Posted on 28/10/2009 22:12

Distilleerderij: Bushmills
Regio: Ierland
Fles: 10 year old
Kleur: zonlicht
ABV: 40%

Geen hoofdpijn

Helemaal geen slechte whiskey (met extra ‘e’, want Ierse dram) als je in acht neemt dat mijn collega en ik een hele fles dronken (hij een kwart, ik de rest) om een geslaagd evenement te vieren. De volgende dag had geen van ons beiden last van hoofdpijn. Dat is toch een pluspunt, lijkt me. Het betreft hier een rasechte single malt.

Een zeer subtiele neus, vind ik. Totaal niet prikkend, dus je ogen gaan er zeker en vast niet van tranen. Totaal geen turf. Je ruikt wel duidelijk vanille en honing, te danken aan het vat waarin hij gerijpt heeft.

Er zit een duidelijke sherry-toets in deze dram met de aanwezigheid van fruit. Hij smaakt bijzonder zacht en heeft een lichte afdronk, die niet al te lang is.

Dit is volgens mij de ideale whiskey-voor-dagelijks-verbruik, dus zeker ook voor beginnende liefhebbers.

Score : 78

geproefd door Mark Dermul op 02-10-2009Auchentoshan 12 year old

Tasting Notes Posted on 28/10/2009 22:07

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: 12 year old
Kleur: amber
ABV: 40%

Must be nuts!

Tot een dik jaar geleden had ik niet eens van Auchentoshan gehoord, laat staan dat ik het kon uitspreken. Blijkbaar is dat ‘okken-toosjun’. Klinkt Japans, maar is het allerminst. Toch is deze Schot een ‘specialleke’, want drie maal gedistilleerd (terwijl de meeste Scotch twee keer wordt gedistileerd).

De 12-jarige Lowland whisky, die ik als verjaardagscadeau van mijn collega’s mocht ontvangen, is echt wel een goeie dram.

De neus is bijzonder zoet met heel wat karamel, een goeie portie honing en wat noten. Bijzonder lekker ruiken, vond ik dat. Echt.

De smaak is eveneens zoet, maar niet stroperig, dus niet overdreven. Een klein beetje citrus, maar opnieuw een overweldigend boeket van honig en karamel.

De finish is medium van lengte, zoet en droog.

Dit is zeer goede whisky. Beter dan de Auchentoshan 10 year old die ik vorig jaar gedronken heb (en waarvan deze pas in 2007 als opvolger op de markt kwam).

En hoewel dit niets met de smaak te maken heeft, maar het oog wil ook wat, kijk eens naar de nieuwe fles en verpakking. Ze zien er zeer strak uit, hoor!

Met mijn verjaardag opnieuw in de pijplijn, hoop ik mijn collega’s te kunnen overtuigen mij de Auchentoshan Three Wood te schenken.

Score : 88

geproefd door Mark Dermul op 03-10-2009For international drammers!

Lees dit eerst! Posted on 28/10/2009 21:34

This site is specifically for the Belgian (or Dutch) drammers, hence it will be completely in Flemish (Dutch). But do not despair if you are from another country and don’t speak our language.

There is an extremely good website for international whisky lovers: the Whisky Social Network, otherwise known as Connosr.

I am a member there as well (look for markjedi1), since it’s such a good site, with some enthusiastic drammers with loads of expertise to share.

Check it out!

And for those who do master Flemish, there is no reasons why you shouldn’t visit both!

Slainte! Whivie!Whivie! gaat online

Lees dit eerst! Posted on 28/10/2009 21:04

Met amper verholen trots stellen we graag deze nieuwe website en blog aan u voor.

Whivie! staat voor Whisky voor iedereen!

Naast de website www.whivie.be, waarop we al de informatie verzamelen die zowel beginners als connoisseurs zal boeien, hebben we deze blog in het leven geroepen om de laatste nieuwtjes te melden, aankondigingen van nieuwe bottelingen te publiceren en tasting notes met u te delen.

En het kan een interactieve bedoening worden. Wij willen ook graag van u horen! Heb je een lekkere dram geproefd en wil je het wereldkundig maken, aarzel dan niet ons te contacteren. We nodigen je graag uit een Vriend van Whivie te worden, zodat je je eigen schrijfsels – al of niet in beschonken toestand – hier kwijt geraakt.

Let wel: we zijn zelf nog maar net begonnen de wereld van de whisky te ontdekken, dus verwacht geen hoogdravende expertise van ons. Het is juist de bedoeling om samen met jullie het heerlijke levenswater te ontdekken.

Wij zijn ook geen journalisten of taalpuristen, dus een tik- of spellingsfout moet je ons maar vergeven. Vergeet ook niet dat we de meeste teksten schrijven met een glas naast ons keyboard.

Alle gekheid op een stokje: wij zijn voor verantwoord drankgebruik.

Enfin, genoeg gezeverd voor deze eerste blogpost.

Slainte!

Mark.