Distilleerderij: Jack Daniel’s
Regio: Amerika
Fles: Old No. 7
Kleur: amber
ABV: 40%

Zachte Tenessee – geen bourbon!

Na Wild Turkey 8 year old en Four Roses, is dit mijn derde uitstap naar Amerika – whiskey-wise.

Jack Daniel’s is ongetwijfeld één van de bekendste Amerikaanse whiskey-labels op de markt. De bekende vierkante fles bevat deze door houtskool gefilterde dram met de donkere amberkleur. De inhoud is een whiskey die voor 80% uit mais bestaat, 12% rogge en de resterende 8% mout. Hij wordt gerijpt op Amerikaanse eik, wat een beetje vanille toevoegt.

Het is het houtskool-filtratieproces dat van deze whiskey een Tenessee Whiskey maakt (en dus geen bourbon, die voornamelijk in Kentucky wordt geproduceerd). Wat de betekenis van ‘Old No. 7′ is, weet niemand. Het is alleszins geen leeftijdsvermelding. Misschien vond de oude Jack het leuk klinken, vergelijkbaar met Heinz Ketchup’s ’57 varieties’ (waarvan het geweten is dat Mr Heinz’ lievelingsgetal 57 was en dat er helemaal geen verband is met het aantal variëteiten – dat overigens veel groter is dan 57). Enfin, terug terzake.

De whiskey plakt letterlijk aan het glas met heerlijk dikke benen. Het is bijna siroop, zoals we dat bij zo goed als alle bourbons zien.

In de neus wordt je vergast op zoete mais en vanille, aangevuld met kokos en appelsien.

Op de tong wordt je eerst om de oren geslagen met een brok zoetigheid, alsof je een slok hoestsiroop genomen hebt, maar dan komt de vanille en de smaak van het hout er door.

De afdronk is kort, maar wel lekker, met verbrande suiker en geroosterde noten.

In Jim Murray’s Whisky Bible 2010 wordt hij kort maar krachtig omschreven als… ‘It’s Jack Daniel’ 🙂 Hij krijgt daar een 85. Ik ben het er bijna mee eens.

Score : 84

geproefd door Mark Dermul op 15-11-2009