Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Schotse stills voor Carolus

Whisky Talk Posted on 15/11/2009 19:34

Brouwerij Het Anker verwacht Schotse ketels voor eerste traditionele whisky.

Brouwerij Het Anker uit Mechelen gaat in Blaasveld whisky stoken met traditionele Pot Stills. Volgens de brouwerij is het de eerste keer dat dat in ons land gebeurt. De rode koperen ketels worden maandag geleverd vanuit Schotland en zijn volgens Het Anker typerend en smaakbepalend bij de productie van whisky.

De Pot Stills zullen begin 2010 in gebruik worden genomen. In de ketels wordt het beslag van het bier Gouden Carolus Tripel gedistilleerd tot spirit, waarna die minstens drie jaar zal rijpen in houten vaten. Dat moet vanaf 2013 een “echte Belgische Single Malt” opleveren, aldus Het Anker. Tot nu werd in ons land enkel whishy gestookt in installaties die bijvoorbeeld voor jenever worden gebruikt.

De whiskystokerij van Het Anker wordt ondergebracht op een domein in Blaasveld (Willebroek), waar de familie Van Breedam – waarvan de vijfde generatie nu de brouwerij in handen heeft – vroeger jenever stookte. De installatie- en renovatiewerken van de voormalige jeneverstokerij zijn in september gestart. Daarbij wordt voorrang gegeven aan de stokerij, zodat de whiskyproductie zo snel mogelijk kan worden opgestart. Daarnaast blijft Het Anker in Mechelen bier brouwen.

Uit De Morgen van 13/11/2009.

Zie ook onze tasting notes van de Gouden Carolus.



Investeren in whisky

Whisky Talk Posted on 15/11/2009 19:23

The Whisky Talker, een adviesbureau voor de aan- en verkoop van whisky, wil met de Fides Group nu ook Vlaamse investeerders aantrekken.

World Whisky Index
The Whisky Talker werd door ex-Rabobankman Michel Kappen opgericht in 2002, en adviseert beleggers in de aan- en verkoop van single malt topwhisky’s. In 2007 richtte Kappen de World Whisky Index op, een elektronische beurs waar vragers en aanbieders de vraag, het aanbod en de koers van zeldzame whisky’s kunnen volgen.

Als een aandeel verhandelen
“De index maakt het mogelijk een fysiek product te verhandelen als een aandeel”, legt Kappen uit. Een belangrijk voordeel is dat er ook geen fysieke handeling nodig is om een whisky van de hand te doen. Via een onafhankelijke stichting, de Whisky Storage, worden momenteel zowat 18.000 flessen van verzekerde opslag voorzien.

Fides Group zal voortaan de belangen van het Nederlandse bedrijf op de Belgische, maar vooral de Vlaamse markt behartigen. The Whisky Talker wil zo ook de Vlaamse investeerder aanspreken.

Weinig kans op waardedaling
Investeren in whisky is interessant, stelt Kappen: “Er is kans op een hoog rendement, de kans op waardedaling is beperkt”.
The Whisky Talker streeft naar een enkelvoudig jaarrendement voor zijn investeerders van 12 procent. Iedereen kan intekenen op de beurs vanaf 5.000 euro, en The Whisky Talker stelt daarvoor, al dan niet in overleg met de investeerder, een whiskyportefeuille samen.

Uit De Morgen dd 07/10/2009

Ik ben even gaan kijken op de Whisky Index en stel vast dat de uitschieter qua opbrengt deze prachtige Bowmore 30 Year Old is met een rendement van 140%! Wow!



Jack Daniel’s Old No. 7

Tasting Notes Posted on 15/11/2009 15:37

Distilleerderij: Jack Daniel’s
Regio: Amerika
Fles: Old No. 7
Kleur: amber
ABV: 40%

Zachte Tenessee – geen bourbon!

Na Wild Turkey 8 year old en Four Roses, is dit mijn derde uitstap naar Amerika – whiskey-wise.

Jack Daniel’s is ongetwijfeld één van de bekendste Amerikaanse whiskey-labels op de markt. De bekende vierkante fles bevat deze door houtskool gefilterde dram met de donkere amberkleur. De inhoud is een whiskey die voor 80% uit mais bestaat, 12% rogge en de resterende 8% mout. Hij wordt gerijpt op Amerikaanse eik, wat een beetje vanille toevoegt.

Het is het houtskool-filtratieproces dat van deze whiskey een Tenessee Whiskey maakt (en dus geen bourbon, die voornamelijk in Kentucky wordt geproduceerd). Wat de betekenis van ‘Old No. 7′ is, weet niemand. Het is alleszins geen leeftijdsvermelding. Misschien vond de oude Jack het leuk klinken, vergelijkbaar met Heinz Ketchup’s ’57 varieties’ (waarvan het geweten is dat Mr Heinz’ lievelingsgetal 57 was en dat er helemaal geen verband is met het aantal variëteiten – dat overigens veel groter is dan 57). Enfin, terug terzake.

De whiskey plakt letterlijk aan het glas met heerlijk dikke benen. Het is bijna siroop, zoals we dat bij zo goed als alle bourbons zien.

In de neus wordt je vergast op zoete mais en vanille, aangevuld met kokos en appelsien.

Op de tong wordt je eerst om de oren geslagen met een brok zoetigheid, alsof je een slok hoestsiroop genomen hebt, maar dan komt de vanille en de smaak van het hout er door.

De afdronk is kort, maar wel lekker, met verbrande suiker en geroosterde noten.

In Jim Murray’s Whisky Bible 2010 wordt hij kort maar krachtig omschreven als… ‘It’s Jack Daniel’ 🙂 Hij krijgt daar een 85. Ik ben het er bijna mee eens.

Score : 84

geproefd door Mark Dermul op 15-11-2009



Glenkinchie 10 jaar

Tasting Notes Posted on 15/11/2009 08:31

Distilleerderij: Glenkinchie
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: 10 jaar
Kleur: Amber

Eindelijk heb ik deze lowland geproefd. Ik heb nu alle lowlands geproefd ten minste van de distilleerderijen die nog bestaan (Bladnoch, Auchentoschan, Glenkinchie).

Deze whisky is fris en fruitig en drinkt zeer gemakkelijk, een typische eigenschap van de lowlands. Je proef ook wat kruiden maar niet intens. Hier smaak je ook een beetje turf.

score: 84