Brouwerij Het Anker verwacht Schotse ketels voor eerste traditionele whisky.

Brouwerij Het Anker uit Mechelen gaat in Blaasveld whisky stoken met traditionele Pot Stills. Volgens de brouwerij is het de eerste keer dat dat in ons land gebeurt. De rode koperen ketels worden maandag geleverd vanuit Schotland en zijn volgens Het Anker typerend en smaakbepalend bij de productie van whisky.

De Pot Stills zullen begin 2010 in gebruik worden genomen. In de ketels wordt het beslag van het bier Gouden Carolus Tripel gedistilleerd tot spirit, waarna die minstens drie jaar zal rijpen in houten vaten. Dat moet vanaf 2013 een “echte Belgische Single Malt” opleveren, aldus Het Anker. Tot nu werd in ons land enkel whishy gestookt in installaties die bijvoorbeeld voor jenever worden gebruikt.

De whiskystokerij van Het Anker wordt ondergebracht op een domein in Blaasveld (Willebroek), waar de familie Van Breedam – waarvan de vijfde generatie nu de brouwerij in handen heeft – vroeger jenever stookte. De installatie- en renovatiewerken van de voormalige jeneverstokerij zijn in september gestart. Daarbij wordt voorrang gegeven aan de stokerij, zodat de whiskyproductie zo snel mogelijk kan worden opgestart. Daarnaast blijft Het Anker in Mechelen bier brouwen.

Uit De Morgen van 13/11/2009.

Zie ook onze tasting notes van de Gouden Carolus.