Bottelaar: Asta Morris
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Fettercairn 12 Year Old 2008/2021, Asta Morris, refill oloroso cask #AM113, 240 bt
Kleur: licht goud
ABV: 51.5%

Regenbooglekstok

Kijk nu! Zotte Bert is daar weer met een paar mooie releases en ze zitten allemaal in een geheel nieuw jasje met een lekker klassiek label. Enkele jaren geleden trakteerde Asta Morris ons al eens op een bourbon-gerijpte Fettercairn, maar nu komt hij ons verblijden met een 12-jarige die op een oloroso sherryvat te slapen was gelegd.

Zachte mout en karamel op de neus, aangevuld met iets wat me aan aardappelpuree doet denken. Tikkeltje umami. Maar ook iets wat me doet denken aan een Rhum Agricole uit Martinique, echt waar. Verrassend, maar erg goed. Wat geel fruit priemt er door heen (denk abrikozen en mirabellen, die kleine, gele pruimpjes), marshmallow en herfstbladeren. Nog wat amandelnoten, hint van overrijpe kiwi en kaarsvet. Lijkt me atypisch voor Fettercairn, maar erg typisch voor Bert.

Hola! Ja! Op smaak is hij veel zoeter en wordt hij zelfs geweldig snoeperig. Ik word zomaar terug gekatapulteerd naar mijn jeugd. Ik sta in de bollenwinkel op hoek tegenover de lagere school en geef mijn laatste cent uit aan een regenbooglekstok! De abrikozen komen er mooi doorheen alsook wat sappige mandarijntjes. Het geheel wordt ondersteund door een bijzonder zachte kruidigheid. Het hout is erg vriendelijk geweest. Deze kapt gevaarlijk vlot binnen.

De afdronk is lang, een tikkeltje warmend als van een pepertje maar vooral erg zoet.

Een vloeibaar dessertje met een herfstige twist op de neus. Smullen! Zo’n 82 EUR.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).