Distilleerderij: Jean Fillioux
Regio: Frankrijk
Fles: Jean Fillioux 1er Cru de Cognac, Grande Champagne Selected Single Cask No. 88, 504 bts
Kleur: koper
ABV: 43%

Syrop de Liège

Ik heb niets dan goeie ervaringen – weliswaar beperkt – met de cognac van Jean Fillioux. Maar dit is toch wel een specialleke. Deze 32-jarige cognac – gebotteld in 2021 – betreft een single cask dat geselecteerd werd door en gebotteld voor van Wees uit Nederland. De whiskyliefhebbers onder ons kennen hen vooral van de The Ultimate single cask bottelingen. Ik kreeg het sample van mijn vriend Rony R (die zelf een begenadigd liefhebbers is van alles wat lekker is, zo blijkt), waarvoor dank!

De neus is aangenaam fris en monter met vooral appelsien, nectarine en sappige Poire Doyenné du Comice. Daar mag nog wat kaneel bij en een hint van amandelnoten en vanille. Hint van pijptabak. Erg licht en toegankelijk, maar tegelijkertijd elegant.

Hij is olieachtig, bijna stroperig en al even zoet, wat natuurlijk te verwachten is. Nu zijn het vooral de peren die de plak zwaaien. Gestoofd tot zelfs Luikse siroop. Daarnaast verse pruimen en vijgen, hint van overrijpe kersen, kweepeer en appelsienen.

In de zoete, fijne afdronk drukken de kruiden hun stempel. Denk kruidnagel en kaneel met een hint van drop. Leder en pruimtabak krijgen het slotwoord.

Wow, bedankt Rony, wat een mooie cognac!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).