Distilleerderij: Destillerie des Menhirs
Regio: Frankrijk
Fles: Eddu 8 Year Old 2013, OB 2021, Selected for Belgium, 476 bts
Kleur: amber
ABV: 49.5%

Pseudograan

Stephan de Bolle, de spirits director bij importeur Cinoco bezocht de Destillerie des Menhirs iets ten  zuiden van Quimper in het Franse Bretagne afgelopen zomer, proefde er verschillende vatstalen en besloot meteen de hand te leggen op een uniek vat. Deze Franse single grain – van boekweit, nota bene – rijpte maar liefst 8 jaar. Gestookt in januari 2013 bracht hij eerst enkele jaren door in een voormalig cognacvat, werd dan overgestoken op een portovat en ging nadien terug naar het originele cognacvat! Lijkt me uniek. Gebotteld op 1 september 2021, leverde het vat 476 flessen op. Ik had het voorrecht hem op het whisky festival in Gent in avant-première te proeven en was onmiddellijk verkocht. Wist je trouwens dat boekweit eigenlijk geen echt graan, maar eigenlijk een plant is die voor zijn zaden geteeld wordt waar men dan meel van maakt? Het is eigenlijk een ‘pseudograan’, echt waar!

Nou, deze staat er! Mooie donkerzoete toetsen van geflambeerde banaan, gebakken appels en zelfs een hint van marsepein. Maar er zit, helemaal op de achtergrond, tevens een zilt randje aan. Pompelmoes en een hint van rood fruit gaan de kruiden vooraf. Die manifesteren zich als kaneel, paprikapoeder en zelfs oregano. Wat is dit een complexe neus, zeg!

Hij is olieachtig, bijna romig. Onmiddellijk een panoplie aan smaken. Op umami na gaat hij het hele spectrum af. Zoet op rood en donker fruit, zilt met iets medicinaals zelfs, bitter van de tannine van het hout en iets van kastanjes. Doet even denken aan hoestsiroop met flink wat woodsmoke om hem diepgang te geven. En pittig dat hij is. Hier wordt ik blij van.

De afdronk is heerlijk lang, pittig en zoet met een licht drogend effect op het sterfbed.

Jawadde! Pseudograan of niet, dit is een unieke smaakervaring.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).