Distilleerderij: Destillerie des Menhirs
Regio: Frankrijk
Fles: Eddu Gold, OB 2021
Kleur: goud
ABV: 43%

Quetsche

Nadat ik de Eddu Brocéliande herontdekte, vond ik het een goed idee om de Silver en de Gold van Eddu ook opnieuw te proberen. Deze Franse whisky is een single grain, gestookt van boekweit. Voor zover ik weet is dat een unicum in de wereld. Ik proef ‘m van een botteling uit 2021 op 43%.

Wat een leuke verrassing! Lekker fruitig op appels, passievrucht en kwetsen (soms ook quetsche geschreven, een donkerblauwe, bijna saploze pruim die vaak gebruikt wordt voor de productie van gedistilleerde dranken zoals slivovitsj in de Balkan). Ook vanille, limoen en honing tekenen present. Iets van steranijs en gember maken hem op de neus al een tikkeltje kruidig. Leuk!

Hij is erg zacht op de tong en zelfs een tikkeltje romig. Kersen, pruimen, iets wat me aan appelcider doet denken – heb ik wel vaker bij Eddu – en honing. Dan zelfs wat amandelen en iets wat me aan rode besjes doet denken. Kaneel, gember, peper en zoethout. Deze verveelt allerminst.

De afdronk is middellang op calvados (die appels zijn daar alweer!), perzik en limoen met wat peper op het sterfbed. Licht drogend.

Benader je dit met een Schotse malt in gedachten, dan blijf je wellicht teleurgesteld achter. Benader je dit met een open mind, dan merk je dat dit een boeiende en erg lekkere Franse grain is. Ik ben fan. Ze bouwen daar goed verder aan de weg in

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).