Distilleerderij: Destillerie des Menhirs
Regio: Frankrijk
Fles: Eddu Silver, OB 2021, French Oak Cask ex-cognac
Kleur: licht goud
ABV: 43%

Appels

Ik beken, toen ik een paar jaar geleden Eddu voor het eerst proefde, was ik er niet zot van. Maar ik denk dat ik de whisky niet goed begrepen had. Zo ging ik compleet voorbij aan het feit dat hij gestookt wordt van boekweit en dus een single grain is en dan nog een hele speciale ook. Afgelopen jaar maakte ik opnieuw kennis met Eddu en kijk, ik was betoverd. Ik kon de Brocéliande enorm pruimen. Dus vond ik het hoog tijd om de (weliswaar nieuwe botteling) van de Silver en de Gold opnieuw te proberen. Beginnen doen we met de Eddu Silver. Hij rijpte op vaten waar voorheen cognac op zat.

Hij is een tikkeltje snoeperig en doet me wat aan appelcider denken. Het transporteert me zo terug naar die vakantie in Bretagne waar ik het Musée de Cidre destijds bezocht. Ik krijg daarnaast wat vanille en iets wat me heel even aan olijfolie doet denken. Brioche en kokos maken het plaatje af.

Op smaak proef ik eerst wat peper, dan de boekweit en uiteindelijk flink wat appels. Appelsap op steroïden, om het zo maar eens te zeggen. Wat steranijs en lychee verschijnen. Daar waar ik bij oudere bottelingen nog wat rozenwater kreeg, is die off-note nu volledig verdwenen. Hoera!

De afdronk is verrassend lang en erg zoet. Wederom appels, altijd die appels.

Een unieke smaakervaring. Overactieve cognacvaten, misschien? Wat het is één en al appels wat de klok slaat. Geen topper zoals de Schotten hem uit hun stills knijpen, maar prima grain. Interessant én amusant.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).