Distilleerderij: Wilderen
Regio: België
Fles: Wild Weasel 2014/2020 Red Port Cask Finish, Cask #36, 50cl, 576 bts
Kleur: rosé
ABV: 46%

Rode Porto

Ik ben erg blij met het bier dat Wilderen uit zijn brouwketels tovert. Afgelopen zomer was ik in de buurt en genoot van enkele biertjes op hun zonovergoten terras. Die Cuvée Clarisse is mijn favoriet. Maar… hun Double You gin kon me niet echt bekoren en wat ik al van de whisky proefde eerlijk gezegd ook niet echt. Maar misschien komt daar nu verandering in, want ik proef drie single casks uit 2014 op een rij: Sherry Cask Finish, White Port Cask Finish en Red Port Cask Finish. De laatste van dit trio is vat 36 – rode porto – dat 576 flesjes van 50cl opleverde.

Leuke neus die gedomineerd wordt door rood fruit, zoete mout en… paprikapoeder! Een hint van chocolade en pruimtabak. Kersenlikeur. Slechts een beetje hout. Dit is plezant!

Zijdezacht en olieachtig op de tong. Kersen, tuinkruiden, rode vetersnoep en een hint van kruidnagel maken hier een aangename malt van. De balans is dik oké. Het hout levert een mooie kruidigheid die je mond warm houdt.

De afdronk is best pittig gekruid, hoor. En licht drogend. Op het sterfbed krijgt het hout dan toch nog het laatste woord.

Ik ben wederom aangenaam verrast. Roland is goed bezig! Zo rond de 50 EUR voor een half literflesje. Dat heb ik hier wel voor over.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).