Distilleerderij: Wilderen
Regio: België
Fles: Wild Weasel 2014/2020 White Port Cask Finish, Cask #35, 50cl, 590 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Witte Porto

Ik ben erg blij met het bier dat Wilderen uit zijn brouwketels tovert. Afgelopen zomer was ik in de buurt en genoot van enkele biertjes op hun zonovergoten terras. Die Cuvée Clarisse is mijn favoriet. Maar… hun Double You gin kon me niet echt bekoren en wat ik al van de whisky proefde eerlijk gezegd ook niet echt. Maar misschien komt daar nu verandering in, want ik proef drie single casks uit 2014 op een rij: Sherry Cask Finish, White Port Cask Finish en Red Port Cask Finish. In het glas zit vat 35 – witte porto – dat 590 flesjes van 50cl opleverde.

Rijke en aromatische neus op gestoofde peren, honing en een hint van limoen. Dit vat heeft deze malt flink opgesmukt en daar ben ik erg blij om. Geweldige neus.

Lekker olieachtig, zeg maar waxy, op perzik, appels en een hint van grapefruit. Peren en limoen keren weer, aangevuld met jonge appeltjes en smeuïge honing. Nu komt de eik zich toch moeien en voegt daar tannine en witte peper aan toe, alsook wat zachte toetsen van gekonfijte gember. Doet me even aan een sigarenkistje denken. Wat is dit lekker!

De afdronk is middellang op kruiden van het hout, mooi aangevuld met perzik en noten.

Veruit het lekkerste wat ik al van Wilderen geproefd heb (afgezien van hun bieren, natuurlijk). Zo rond de 50 EUR voor een half literflesje. Vriendelijk geprijsd. Die gaat in de barkast!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).