Distilleerderij: Wilderen
Regio: België
Fles: Wild Weasel 2014/2020 Sherry Cask Finish, Cask #32, 50cl, 705 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Sherry

Ik ben erg blij met het bier dat Wilderen uit zijn brouwketels tovert. Afgelopen zomer was ik in de buurt en genoot van enkele biertjes op hun zonovergoten terras. Die Cuvée Clarisse is mijn favoriet. Maar… hun Double You gin kon me niet echt bekoren en wat ik al van de whisky proefde eerlijk gezegd ook niet echt. Maar misschien komt daar nu verandering in, want ik proef drie single casks uit 2014 op een rij: Sherry Cask Finish, White Port Cask Finish en Red Port Cask Finish. Laat ons beginnen met vat 32 – sherry – dat 705 flesjes van 50cl opleverde.

De neus is stoffig, redelijk zoet en vertoont flink wat hout. Er zit een umami kantje aan als van vleesjus. Nog iets floraal wat me aan potpourri doet denken en een hint van gedroogde abrikozen. Dit valt mij best mee, hoewel ik hem liever iets fruitiger had gehad.

Mooi olieachtig en zoet met een kruidig randje. Ja, dit valt mij zelfs goed mee. Hoewel het hout nog steeds bijzonder prominent is, wordt dat mooi tegengas gegeven door het zoete van abrikozen en kersen, een hint van pruimen en iets wat me aan cuberdons doet denken. Zacht drogend.

De afdronk is zijn forte. Lang, zacht gekruid en zoet. Slechts op het sterfbed steekt het hout weer de kop op.

Zo zie je maar wat een goed vat kan doen. Stukken beter dan wat ik jaren geleden van Wilderen aan de lippen mocht zetten. Zo rond de 50 EUR voor een half literflesje. Da’s betaalbaar.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).