Distilleerderij: Rademacher
Regio: België
Fles: Lambertus 5 Year Old Single Malt
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Wine Gums

Lambertus… ik ben meteen op mijn hoede. In 2011 en 2015 proefde ik hun single grain en noemde het toen – wat oneerbiedig, toegegeven – Aqua Vitae Horribilis. Maar het was ook echt niet te drinken naar mijn mening. Toen Sean van WhiskyPoint in Kessel me deze fles aanbood om te proeven, was ik niet meteen razend enthousiast. Maar kijk, we zijn weer meer dan een lustrum verder en dit is hun single malt. Wie weet… Aan de slag!

Relatief eenvoudige neus op ontbijtgranen met wat wit fruit. Denk peren en een hint van appels. Ik ontwaar zelfs een beetje gedroogd fruit (ananas en abrikozen) en iets snoeperigs als wine gums en een flinke florale toets. Kan zijn jonge leeftijd niet verbergen (hoeft ook niet, wat mij betreft, het is immers een fles met leeftijdsaanduiding en dat op zich is al lovenswaardig). Alles bij elkaar wat mij betreft een best interessante neus, rekening houdende met de jonge leeftijd.

Mooi olieachtig, maar meteen erg floraal en snoeperig. Een tikkeltje lavendel, zelfs. Dit heb ik wel  vaker bij Lambertus en is simpelweg niet mijn ding. Ondanks het relatief bescheiden ABV laat de alcohol zich toch goed voelen. Integratie kon wat mij betreft beter. Misschien heeft deze malt gewoon meer tijd nodig (of beter hout).

De afdronk is erg kort en helaas totaal niet boeiend.

De Rademacher distilleerderij slaagt er maar niet in mij onder de indruk te krijgen. Sorry, maar het is niet anders. Maar hij is wel stukken beter dan hun single grain.

75/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).