Distilleerderij: Stokerij De Molenberg
Regio: België
Fles: Gouden Carolus Rabelo – 7th Anniversary Edition, OB 2020, 50cl, 10.000 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Bruistablet

Jaarlijks verschijnt er van De Molenberg ook een verjaardagseditie. Dit is die van 2020, genaamd Rabelo naar de boten die in de Dourovallei werden gebruikt om portovaten te transporteren. Het betekent letterlijk ‘kleine staart’, een verwijzing naar het kleine roer op de boot. Na 36 maanden rijping op een klassiek bourbonvat kreeg deze malt nog een finish van 28 maanden op een vat dat – u raadt het al – eerder porto bevatte. Witte porto, nota bene. En de whisky is bijgevolg net iets meer dan 5 jaar oud. Aan de slag!

De neus is op zijn zachts gezegd apart. Ik krijg erg snoeperige toetsen van bubblegum en suikerspin, gevolgd door paardenbloemen, iets muntachtig maar geen munt (volgt u nog?) en dan een beetje wit fruit. Denk Jonagold appels. Doet wat denken aan grappa met een bruistablet in. Tja. Niet slecht, maar het is toch flink wennen.

Op smaak is het een al even vreemde belevenis, hoor. Gekonfijte appels en abrikozen, groene druiven (met pit) en weer die florale toets, maar ook de bruistablet. Maar… de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het mij wel bevalt, hoewel ik dit blind wellicht geen single malt had genoemd. Vanaf de tweede slok wordt hij erg zoet, wat me in dit geval wel bevalt (maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat ik wel hou van witte porto, met name die van Graham’s).

De finish is eerder kort (in die optiek is ‘rabelo’ wel toepasselijk als u mij begrijpt), floraal en… na enkele ogenblikken heb ik enkel nog witte porto. Da’s geen straf, dus.

Vreemde maar leuke ervaring, maar ik ben niet zeker of ik er een hele fles van zou willen drinken.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).