Distilleerderij: Cognac Bertrand
Regio: Frankrijk
Fles: Betrand MA50, Petite Champagne, Malternative Belgium #11 ‘Les pâtissiers’, 228 bts
Kleur: brons
ABV: 54.8%

Klasbak

Al sinds 1731 is de familie Bertrand actief in de Petite Champagne. De windmolen van Bel’Air, prominent aanwezig in het logo van deze cognac, is de laatste van de stad Reaux en wordt omgeven door de wijngaarden van het huis. Pieter Knapen, de sterke man achter Malternative Belgium, selecteerde een vat dat al in de 1960s aan de kant werd gelegd en normaal gezien gebruikt wordt voor de assemblage van Bertrand’s Héritage bottelingen. We kunnen er maar om juichen, zou ik zeggen. Een cognac van minstens 50 jaar oud, dat proef je niet alle dagen, toch?

Boem! Pats! Paukenslag! Ik steek mijn neus nog maar in het glas en ik ben al door de knieën gegaan. Geweldig complexe en waxy neus op gestoofde abrikozen en Tunesische pruimenconfituur, appelcake met chocoladeschaafsel en pruimtabak. Rancio zoals het hoort. Je ruikt het vat! Maar wie denk dat dit betekent dat hij droog is, komt bedrogen uit. Lekker zoet, stoffig en old school. Zalig.

Hij streelt de tong met een verrassend frisse toets van munt alvorens het fruit explodeert. Denk appelsien, abrikozen, Reine Claude, pompelmoes en een karrenvracht aan rode bessen. De pruimtabak keert weer, ondersteund door een handjevol kruiden met wat peper op kop. De sterkte is nagenoeg perfect.

De afdronk is hemels. Lang, warm, kruidig en zoet, maar met een complexiteit waar je stil van wordt. Dit is Genieten met hoofdletter.

Amai, mijn klak, wat een klasbak van een cognac (ik begin er van te rijmen)! Een flesje van deze 50-jarige cognac kan de jouwe zijn voor 235 EUR. Heb je nog plek onder je kerstboom? Vul maar op! Met dank aan Pieter voor het gulle sample.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).