Distilleerderij: Jean Fillioux
Regio: Frankrijk
Fles: Jean Fillioux 1992 Grande Champagne, Malternative Belgium #12 ‘La flèche du feu’, 252 bts
Kleur: koper
ABV: 43%

Vuurpijl

Ik leerde het cognachuis Jean Fillioux slechts enkele weken geleden kennen via Malternative Belgium, toen ik een prachtige cognac uit 1965 kon proeven. ‘Een digestief van grote klasse,’ noemde ik het toen. Vandaag lanceert Pieter Knapen een veel jonger vat, uit 1992, dus net geen 30 jaar oud. Grande Champagne, dames en heren. Ik ga me er even voor zetten.

Frisse, heldere en mierzoete neus vol appelsienen, nectarines en meloen, aangevuld met vanille, honing en een mooie florale toets. Erg elegant en uitnodigend.

Mooi olieachtig op de tong, maar wel onmiddellijk en onverbiddelijk zoet. Een karrenvracht aan honing over een panoplie van meloen, mirabellen, kweepeer, nectarines en appelsienen. Er zit een zachte, maar erg mooie kruidigheid in. Evolueert langzaam maar zeker naar butterscotch. Een vloeibaar snoepje.

De finish geeft nog een kleine explosie van kruiden met kaneel op kop. Als een vuurpijl (ziet u wat ik daar deed?) zorgt deze voor de apotheose.

Een erg zoete, maar minstens even elegante cognac. Indrukwekkend. En niet eens 100 EUR. Laat de feestdagen maar beginnen! Bedankt, Pieter.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).