Distilleerderij: Santo Grau
Regio: Brazilië
Fles: Santo Grau Itirapuã
Kleur: clear
ABV: 41%

Uufflakke

Mijn eerste tasting note van een Cachaça! Ik ken er dus niks van, voor alle duidelijkheid. Deze Santo Grau Itirapuã komt uit Sao Paulo, Brazilië. De distilleerderij ligt langs de rivier Itambe en de drank rijpt vaak in vaten van Jequitiba hout. Echter, de klassieke reeks van deze producent bestaat uit drie ongerijpte cachaças: Coronel Xavier Chaves, Paraty & deze Itirapuã. Al sinds 1860 is dezelfde familie – Figueiredo Cristùofani – bij deze laatste aan de slag, ondertussen de vierde generatie. Als ik even heel, maar dan ook heel kort door de bocht mag gaan: cachaça wordt gestookt van suikerriet sap en wordt daarom ook wel eens de Braziliaanse variant op rum genoemd.

Op de neus doet het me helemaal niet aan rum denken, maar eerder aan mezcal. Het heeft wel iets zoets, maar daarnaast vooral flink wat funky toetsen die me doen denken aan hoofdvlees (uufflakke in het gezapige Gentse dialect), krieken, de schil van aardappelen en iets van koud metaal. Apart en even schrikken (maar dat had ik met mezcal ook en ondertussen lust ik het graag).

Hola! Op smaak is het wel heel iets anders. Veel zoeter dan de neus aankondigde. Lekker clean, maar nog steeds funky. Hesp met vanille, I kid you not. Een mooie aardse rokerigheid maakt zich meester van mijn smaakpapillen. Vanaf de tweede slok ontdek ik veel meer: chocolade, appel, kristalsuiker, kweepeer. Rijk en rond en… ja, ik lust dit wel.

De afdronk is lang en wederom wat funky, als een Jamaicaanse rum. Verf uit blik met een kilootje suiker.

Wat een leuke ontdekking. Bedankt voor het sample, Marc!

Geproefd door Mark Dermul op 08-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).