Bottelaar: Klubb23
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Highland Malt 10 Year Old 2010/2021 Mobsters on Mopeds #11, Klubb 23 for BYOB-C, first-fill sherry cask, 65 bts
Kleur: licht goud
ABV: 59.3%

Bazooka

Ha! Ik organiseerde zelf een Mobsters on Mopeds tasting deze week en zie wat de postbode langsbrengt: Mobsters on Mopeds #11! Een Highland malt van 10 jaar oud waarvan de herkomst geheim blijft. Nou, het zij zo. Wederom een erg mooi label, met deze keer een Peugeot S157B, een scooter die erg populair was in de 1960s, bereden door een blonde cheerleader met een bazooka – altijd populair en ik heb het niet over de bazooka. Ha! Proeven maar.

De neus begint wat scherp op allerhande noten en bessen, geel en rood fruit en peper. Hij is tevens een toefje waxy. Suikerspin en gekonfijte abrikozen verschijnen na wat ademen. Hij heeft ook iets bijzonder aards als van vermolmde schors van de eikenboom. Ik beken: hij heeft wat tijdig, maar als je hem die gunt, wordt je zeker beloond. Hij ontwikkelt erg mooi in het glas.

Ook op smaak is de waxiness het eerste wat me opvalt. Mooie body. Op smaak krijg ik nu vooraan het gele en gekonfijte fruit, flink wat kruidigheid van het sherryvat en dan een hint van Tunesische vijgenconfituur. Er zit ook iets erg yeasty in, wat me zelfs effe aan een veel jongere malt doet denken. Maar het misstaat deze niet.

Hij blijft wel lekker lang hangen en laat je mond helemaal warm achter. Pittige finish.

Een tijdbom (of bazooka?). Het begint allemaal wat langzaam en moeilijk, maar tijd brengt raad en in dit geval een erg mooie Highlander. Verkrijgbaar bij Buds & Barrels voor 95 EUR. Fles 65 van de 65 vond alvast zijn weg naar de collectie.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-10-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).