Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 24 Year Old 1996/2021, The Whisky Jury, Sherry Butt #1473, 354 bts
Kleur: brons
ABV: 52.8%

Cola!

Wacht… Wederom een Ben Nevis van The Whisky Jury? Da’s al de vierde! Maar… de vorige drie waren uitstekend, dus klagen ga ik niet doen. En het is Joeri’s ‘2nd Anniversary Bottling’, het is hem van harte gegund. Het grote verschil met de vorige releases is het vattype. De drie Ben Nevis die Joeri eerder selecteerde, waren stuk voor stuk refill hogsheads, maar deze keer koos hij een sherry butt dat maar liefst 354 flessen op vatsterkte opleverde. Merk op hoe het lettertype van de officiële bottelingen subtiel in dit label verwerkt werden. Ge moet het lef maar hebben.

Mierzoete en heerlijk gesherriede neus op rode vetersnoep, bloedappelsien, stekelbes en meloen, een karrenvracht aan donkere, vloeibare honing en een prachtige toets van – niet lachen – cola! Dan Café Noir koekjes, zachte kruidnagel, hint van saffraan en chocolade met pralinévulling. Man, man, man, dit is weer zo’n toppertje.

Hola! Op smaak biedt hij nog veel meer dan wat de neus al beloofde, echt waar. Lekker olieachtig en snoeperig, maar met een mooie, warme kruidigheid. Denk cola, vijgenconfituur, appelsienmarmelade en zelf een hint van rood fruit. Lichtjes drogend, dat wel, maar de pret kan al lang niet meer op.

De afdronk is lang, warm, donker, zoet en drogend, maar oh zo bevredigend.

Ik heb me een half uur met dit glas kunnen bezighouden, zo complex is deze Ben Nevis. En nog vond ik dat hij te snel uit was.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).