Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Jubel, 75cl
Kleur: roodbruin
ABV: 5.7 %

Feest!

Jubel! De naam alleen al stemt me vrolijk. Het is een luxueus bier van Nevel, speciaal gebrouwen voor de feestdagen. En hoewel die nog veraf zijn, laat ik het niet aan mijn hart komen. Als je bovendien weet dat dit wild donker bier van Nevel 18 maanden rijpte op voormalige Fino sherryvaten waar nog een bodempje sherry in achtergebleven was, kan je je zo voorstellen dat er een fraai oxidatief karakter kon vormen. Wat heb ik hier zin in! Het schenkt roodbruin met een mooie, beige kraag die een film van een 4mm achterlaat. Ziet er aantrekkelijk uit..

Het ruikt lichtjes zuur, maar met flink wat aardse tonen en een flinke toets van wijn. Zelfs een klein zilt randje. De invloed van de sherry is onmiskenbaar.

Op smaak begint het evenzeer zuur, zoals je van een wild bier kan verwachten, maar dat wordt gauw aangevuld met wat noten, mokka, bittere tannines en een hint van rood fruit. Mooi mondgevoel. Lekker romig en luxueus, inderdaad.

Zoetzure, romige en finaal zoete afdronk. Tikkeltje snoeperig op het sterfbed. Denk frambozen.

Een feest! Dit zou perfect passen bij een heerlijke kaasschotel, me dunkt. En met z’n 5.7% ABV kan je hier vlotjes twee of drie glazen van op tijdens de maaltijd. What’s not to like?

Geproefd door Mark Dermul op 26-09-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).