Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Zwam, 75cl
Kleur: roodbruin
ABV: 5.8%

Paddenstoelen

Oh, ja, nog een donker bier van Nevel, weliswaar in samenwerking met brouwerij Natte Gijt. De smaakbepalende factor? Paddenstoelen! Een mix van reuzenzwam, heksenboleet, eekhoorntjesbrood, parasolzwam en zwavelzwam. Die zijn tijdens het einde van het kookproces toegevoegd om hun smaak af te geven. Ik beken, dit maakt me erg nieuwsgierig. Het bier rijpte 19 maanden lang op eiken vaten. Het schenkt roodbruin met een kleine, beige kraag die onmiddellijk gaat liggen.

Onmiddellijk zuur en bitter op de neus met flink wat aardse tonen en een lichte kruidigheid. Mooi!

Op smaak levert het veel meer dan de neus beloofde. Het blijft bovenal fruitig zuur, natuurlijk, maar offreert ook wat umami toetsen van de paddenstoelen en hints van geroosterd brood en karamel. De carbonatie is erg licht, waardoor dit bier amper bruist, maar het stoort allerminst.

De afdronk is verrassend lang op frambozen en zure appels en een hint van grapefruit op het sterfbed.

Ik ben fan. Ik zet mijn tweede fles aan de kant om dit in de herfst opnieuw te proeven.

Geproefd door Mark Dermul op 28-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).