Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Ven, 75cl
Kleur: zwart
ABV: 5.4 %

Cacao

Ven is één van Nevel’s meest intense bieren, naar eigen zeggen. Het is gebrouwen van geroosterde roggemout en daarom een wild zwart bier, zeg maar een variant op een stout. Bovendien rijpte het ook nog eens 19 maanden lang op bourbonvaten. Ik heb hier erg veel zin in. Het schenkt gitzwart maar is wel volledig verstoken van enige kraagvorming.

Strakke, zure neus op chocolade, pompelmoes en vanille. Hint van Engelse drop en toffee. Na enkele ogenblikken verschijnen er ook wat braambessen. Intense neus, inderdaad.

Hij is zijdezacht op de tong, maar onmiddellijk erg zuur. Dat hoort natuurlijk zo bij wilde bieren. Echter, midpalate wordt die strakke zurigheid al onmiddellijk verzacht door de donkere toetsen van de roggemout. Volle smaak, hoor. En hij wordt vanaf de tweede slok een pak fruitiger. De braambessen keren weer, maar ook wat blauwe bosbessen en druiven. Tot slot nog wat cacao en vanille. De cacao begint zelfs te domineren… en goed dat het is!

Zachte, lange afdronk.

Yup, intens is het juiste woord.

Geproefd door Mark Dermul op 10-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).