Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Aard, 37.5cl
Kleur: rood
ABV: 5.5%

Aard

Aard is een houtgerijpt wild bier met rode biet en absint. Het rijpte 24 maanden lang op eikenhout. Het schenkt licht rood als kriekbier met een al even lichte, witte kraag die snel gaat liggen. De rode bieten komen van de biologische boerderij Gordon’s Spoor en de absint van de Ommuurde Tuinen in Renkum. Ongewoon is het minste wat je hiervan kan zeggen.

Als je van rode biet houdt, zal je deze neus heerlijk vinden. Wat dat is wat domineert. Dat maakt deze neus erg aards, inderdaad, en tegelijkertijd best mysterieus. Ik heb nooit eerder zo’n bier geroken, zeg maar. Daaronder zit nog wat sappig rood fruit als frambozen en aardbeien wat dan weer voor een zoetje zorgt.

Op smaak is het eveneens erg aards, maar ook zoetzuur. Zacht, wel. En naast de rode biet en het zoetzure fruit (er zit ook best wat agrum tussen, nu), krijgt deze Aards een licht bittere ondertoon. Dat moet wel de absintalsem zijn. Tannine zetten aan, wat me even doet denken dat ik een wijn aan het degusteren ben. Alles bij elkaar best indrukwekkend, hoor. Ik lust het!

De afdronk is wijnachtig en zoetzuur, licht drogend en erg amusant.

Een ongewoon bier, ik zei het al. Maar mij kon het zeker bekoren!

Geproefd door Mark Dermul op 15-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).