Distilleerderij: Zuidam
Regio: Nederland
Fles: Millstone 4 Year Old 2017/2021 Special No. 22, Peated Moscatel Sherry, 5.784 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

BunnaLaffie

Ik proef ‘m vlak na de Special No 17 die ook een moscatel finish had gekregen, maar wat nu in mijn glas zit is wel veel jonger. Deze rijpte immers amper 4 jaar. Maar het is wel de geturfde versie van hun malt, dus dat scheelt. Mooi koperen kleurtje, hoor.

Oh, da’s apart. Brooddeeg, boter, tomatensap… maar volledig verstoken van zoetigheid. Dit is erg umami, moet ik zeggen. Oh, wacht, daar verschijnt toch een zoetzuur fruitje. Agrum, zeg maar. Heel apart, hoor. Uniek bijna. Dat betekent niet dat ik er kapot van ben.

Olieachtig en bijgevolg mondvullend. Dat valt me beter mee dan de neus aankondigde. Nu heb ik naast de typische peaty tang ook groene druiven, pompelmoes en sultanas. De rook wordt relatief groots en je zou deze blind makkelijk kunnen verwarren met een Bunna of zelfs een Laffie.

De afdronk is lang, relatief pikant en bevredigend.

Deze kost ocharme 40 EUR. Dat vind ik best oké! Nog een sample dat ik van Manny kreeg. Bedankt, makker.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).