Brouwerij: 3 Fonteinen
Regio: België
Fles: Golden Doesjel, 37.5cl
Kleur: oker
ABV: 6%

Ingedommeld

De brouwerij 3 Fonteinen ligt in Lot, nabij Beersel en geniet een ijzersterke reputatie als het om Geuze en Lambic gaat. Bij veilinghuis Catawiki – waar ik verantwoordelijk ben voor de wekelijkse bierveiling – zie ik deze bieren vaak voor forse sommen van eigenaar wisselen. Maar zelf had ik er nog geen geproefd (ik ben de wereld van de bieren nog maar pas beginnen ontdekken en de weg is nog lang). Deze Golden Doesjel is een  blend van 1, 2, 3 en 4-jarige lambic die voor het eerst verscheen in 2013 (gebotteld in 2012). Een tweede batch werd gebotteld in mei 2013 en uitgebracht in 2014 (op mijn label staat gebotteld 02/05/2013, ten minste houdbaar tot 05/2023). Omdat de wilde gisten niet deden wat ze moesten doen – namelijk hergisten in de fles en dus alcohol en koozuurgas aanmaken – kreeg hij de naam doesjel mee, wat zoveel betekent als ‘lui’, afgeleid van het locale ‘ingedoesjeld’ of ingedommeld. Dit betekent dat hij niets van kraag heeft bij het schenken. Wel een mooi oker kleurtje.

Heerlijk frisse zoetzure neus op appel en citrus. Iets van rosé wijn ook. Op de achtergrond nog wat stalgeur en eikenhout. Ik vind dit best aangenaam.

Het ontbreken van koolzuur maakt hier een eerder plat bier van, maar de licht zure en fris zoete fruitsmaken zorgen er voor dat hij toch lekker wegdrinkt. Wat drogend naar het einde toe.

De afdronk vertoont opnieuw wat hout.

Aangenaam, maar ongewoon. Ik hou er toch wel van als mijn biertje wat prikkelt op de tong van het koolzuurgas. Dat is hier totaal afwezig. Da’s even wennen.

Geproefd door Mark Dermul op 20-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).