Distilleerderij: Drouin
Regio: Frankrijk
Fles: Calvados Drouin 47 Year Old 1963 Asta Maurice, AMF005, 60 bts
Kleur: mahonie
ABV: 42%

Meesterwerk

Zotte Bert zet zijn Franse avontuur verder. Na de heerlijke armagnac en cognac komt hij nu op de proppen met zijn eerste calvados. En wat voor één! Gestookt door Christian Drouin in 1963 en gebotteld in 2011, wat betekent dat deze calvados 47 jaar vatrijping en 10 jaar flesrijping achter de rug heeft. Het kleurtje alleen al doet me het water in de mond komen. Ik proefde hem tijdens een zonovergoten lunch met Bert zelve en was omvergeblazen. Maar ik kreeg ook een sample mee om hem nog eens op mijn gemak aan de lippen te zetten.

Oh… da’s wel heel erg complex… Appelcider, pompelmoes, gedroogde tuinkruiden, munt, kaneel, zoethout, butterscotch, dennenappels, hint van champignons, boerenboter en chocolade. Niet noodzakelijkerwijs in die volgorde. Elke keer in mijn neus in het glas steek, ontdek ik iets nieuws. Deze calvados blijft maar geven! Links een bakkerij, rechts een bos en een appelboomgaard in het midden. Excellent!

De body is mooi rond en de aanzet verrassend levendig. Appelmoes, toffee, cacao, geglazuurde kastanjes, gember, honing, vanille en vers gebrande koffiebonen. Niet te geloven dat je zo’n complexe en bevredigende drank kan stoken uit zoiets eenvoudigs als appels.

De afdronk is lang, warm met zoethout en kruiden en een perfecte balans tussen enerzijds het fruit en anderzijds het eikenhouten vat.

Een meesterwerk. U moet er wel 590 EUR veil voor hebben. Ik heb met plezier mijn spaarvarken hiervoor aangesproken. Ik scoor malternatieven liever niet omwille van mijn beperkte ervaring, maar mocht ik dat wel doen, dan ging deze vlotjes richting 93 punten. Eén van de lekkerste dingen die ik ooit geproefd heb.

Geproefd door Mark Dermul op 25-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).