Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 89 Year Old 1931 Fins Bois, 42 bts
Kleur: amber
ABV: 40.6%

Bela Lugosi

Tja… wat kan ik zeggen? Hoe vaak ben je in de mogelijkheid om een cognac te proeven die 89 jaar oud is? Gestookt in 1931, het jaar waarin Albert Einstein zijn onderzoek begon, samen met astronoom Edwin Hubble. Het is tevens het jaar waarin de eerste stappen worden gezet om de Drooglegging terug te draaien. Radio Vaticaan zendt voor het eerst uit en de originele Dracula met Bela Lugosi verschijnt op het witte doek. Het is tevens het jaar waarin The Star-Spangled Banner het volkslied van Amerika wordt, gokken legaal wordt in Las Vegas, het Empire State Building voltooid wordt en de Conventie van Genève in voege treedt. De Getuigen van Jehova bellen voor het eerst aan, de krant Detroit Mirror voert detective Dick Tracy op terwijl Al Capone veroordeeld wordt tot 11 jaar cel wegens belastingontduiking. Ondertussen wordt het grote Christusbeeld in Rio de Janeiro onthuld. In Frankrijk wordt dit vat cognac Fins Bois te slapen gelegd. Hij is verrassend licht van kleur (in vergelijking met de vorige samples die ik proefde).

Een erg heldere en frisse neus op kweepeer, gebakken banaan, chocolade met praliné-vulling en marsepein. Mokka en pecannoten. Zo ongelooflijk anders dan wat ik proefde van Prunier uit Grande en Petite Champagne, maar daarom niet minder lekker. Integendeel, zou ik bijna durven zeggen. Deze springt er echt uit, in positieve zin.

Mondvullend en bijna stroperig. Wat een body! Wit en geel fruit (appels, peren, sultanas, abrikozen, perzik) en zelfs een hint van mango! Een takje munt geeft hem een frisse lift. Succulent en zalig. Dit heeft bijna 90 jaar op vat gezeten? Ik vind het moeilijk te vatten, als ik dit proef. Geen greintje hout, niets dan sappig fruit. Ongelooflijk.

De afdronk is relatief kort, maar het kan me niets schelen. Ik ben al lang in de zevende hemel.

‘This is very old wine,’ zegt Bela Lugosi als Dracula tegen zijn bezoeker in de film uit 1931. Zo voelt deze ook aan. Wil je dit unicum proeven, haast je dan met 875 EUR naar de shop, want er zijn slechts 42 flessen van uitgebracht.

Via deze weg wil ik graag Ivo Drabs van Wine4You, de exclusieve importeur van Prunier, een bijzonder woord van dank sturen om mij in de mogelijkheid te stellen deze line-up te proeven.

Geproefd door Mark Dermul op 11-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).