Distilleerderij: Maison Prunier
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 81 Year Old 1939 Petite Champagne, 42 bts
Kleur: mahonie
ABV: 43.2%

Guillotine

We gaan nog verder in de tijd, helemaal tot 1939, het jaar waarin de Tweede Wereldoorlog begon. Stagecoach, de ultieme western met John Wayne, verschijnt in de bioscoop. Gandhi start zijn hongerstaking uit protest tegen de Britse overheersing, Franco grijpt de macht in Spanje, Batman trekt voor het eerst ten strijde in een comic en in Frankrijk wordt voor de laatste keer de guillotine gebruikt. In Auckland, Nieuw-Zeeland, wordt voor de eerste keer sneeuw gezien, The Wizard of Oz en Gone with the Wind trekken volle cinemazalen en het Manhattan Project wordt opgestart. Nylonkousen worden voorgesteld op de New York World’s Fair en Al Capone mag Alcatraz verlaten omwille van zijn slechte gezondheid. Dit vat cognac wordt te slapen gelegd.

Bijzonder elegante en donkerzoete neus op overrijpe appels, bloedappelsienen, Reine Claude pruimpjes en een hint van rancio. Mijn God, wat is dit goed!

Zijdezacht en olieachtig op de tong, meteen zoet op donker fruit met vijgen en pruimen op kop, onmiddellijk gevolgd door wat agrum. Een mooie kruidigheid maakt dat mijn mond heerlijk warm wordt. Achteraan op de tong trekt hij lichtjes droog en verraadt zijn leeftijd. Dit is echt klasse.

De afdronk is lang, zoet en een tikkeltje herbaal met een elegant bittertje op het sterfbed.

Pure klasse, niet normaal. Er zijn helaas maar 42 flessen van, die zo’n 800 EUR per stuk moeten kosten. Als geld geen issue is, go for it.

Geproefd door Mark Dermul op 11-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).