Brouwerij: Lupulus
Regio: België
Fles: Durbuy-Z blond ale
Kleur: blond
ABV: 6.8%

Durbuy

Onlangs trokken mijn twee geweldige dochters er even op uit naar Durbuy. Terug thuis van een zonnig weekend kwamen ze thuis met een leuk verhaal, al even leuke foto’s en… een lokaal biertje voor papa. Zoals het hoort. Lange tijd werd deze Durbuy-Z, een blonde ale die op fles hergist, gebrouwen in de lokale Brasserie de la Lienne, maar die zag haar eigen verkoop zodanig stijgen dat ze het dienden uit te besteden. Lupulus kon de productie er vlotjes bij pakken. Hij schenkt mooi (donker)blond met een prachtige witte kraag die lang blijft staan.

Zomerse, heldere en lichte neus op wat citrusfruit en een flink bittertje. Mooi. Het water komt me al in de mond.

Yup, een typische Belgische blond ale die verfrist en gevaarlijk vlot binnen kapt. Op een zonovergoten terras (waar ik nu zit) is dat bijzonder aangenaam. Ik kan me voorstellen dat het in Durbuy, met zicht op het kasteel, nog veel lekkerder is.

Relatief fris tot drogende afdronk.

Leuke doordrinker / dorstlesser. Spreek uit ‘durbu-ise’ zoals je ook ‘framboise’ zou uitspreken, snapt u? Helaas enkel lokaal verkrijgbaar, maar Durbuy is zeker een bezoekje waard. U weet wat gedronken.

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).