Brouwerij: Harviestoun
Regio: Schotland
Fles: Harviestoun Ola Dubh Special 18 Reserve, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 8%

Krieken & Pindanoten

De ontmoeting met de Harviestoun Ola Dubh 12 viel mij heel erg mee en ging zelfs relatief – zeg maar gevaarlijk – vlot binnen. Na de 12 zet ik nu de 18 aan de lippen, die al even zwart schenkt. Maar in tegenstelling tot de 12, heeft deze 18 een beige kraag die onmiddellijk gaat liggen en een smalle film op het bier legt.

De neus is helemaal anders dan de 12. Deze ruikt zoet en umami tegelijk. Ik krijg donker fruit, krieken, karamel, espresso en… enkele umami toetsen die ik nog het best kan omschrijven als gebakken spek rond een dadel op een bedje van geroosterde pindanoten.

De whisky is het eerste wat je proeft, hoera! Een tikkeltje boozy, zelfs. Dat wordt gevolgd door donkere chocolade, noten, licht aangebrande suiker, gedroogd fruit en vers gemalen koffiebonen. Amai, da’s toch een heel ander bier (en als je weet dat het hun klassieke Engine Oil is die op whiskyvaten rijpte, moet het wel aan de vaten liggen). Erg lekker.

De afdronk is donkerzoet met een bittertje van de eik, iets van walnoten en zelfs een hint van woodsmoke.

Wow, hier is veel meer aan de gang dan in de 12. Prachtig degustatiebier. Eentje dat je best op je gemak naar binnen giet. Bedankt, Manny.

Geproefd door Mark Dermul op 08-05-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).